HNS: Hrvati u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis

Uvjereni smo da se prijedlogom GV Hrvatskoga narodnoga sabora Bosne i Hercegovine omogućava uspostavljanje Javnoga RTV sustava koji bi uistinu bio ustrojen prema suvremenim principima razvoja medijskih sustava u višenacionalnim državama. Na taj način javni RTV servisi zauzeli bi društvene uloge koje se od njih očekuju, prije svega čuvara demokratskih vrijednosti, prijenosa kulturnoga naslijeđa i medija kojim bi se promicale integrativne vrijednosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana Bosne i Hercegovine, čime bi se postiglo zadovoljavanje potreba za neovisnim javnim medijima svih društvenih segmenata, a uz to bi se afirmirali i snažno štitili državni integritet i zajedničke društvene vrijednosti.

Usvajanjem jednoga od predstavljenih modela osiguralo bi se temeljno i natkrovljujuće načelo Ustava BiH o konstitutivnosti naroda te otklonile navedene manjkavosti postojećega Javnoga RTV sustava, kojega je u svakom slučaju nužno cjelovito transformirati.

Predviđenim načinom izbora tijela Javnih RTV servisa, sastavom programskih i upravnih vijeća, kao i predviđenom nacionalnom strukturom zaposlenika te načinom naplate RTV pristojbe omogućili bi se urednička neovisnost, politička nepristranost i mogućnost javnosti da nadzire rad RTV servisa sukladno praksama modernih višenacionalnih demokracija, a ispunile bi se i preporuke iz Rezolucije Europskoga parlamenta o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu od 15. veljače 2017. godine, iz točke 37. kojima se Bosna i Hercegovina poziva da kroz nadležna tijela zajamči medijski pluralizam i osigura emitiranje programa na svim službenim jezicima u BiH.

Djelovanjem tako ustrojenoga Javnoga RTV sustava Bosne i Hercegovine štitila bi se potpuna jednakopravnost konstitutivnih naroda zajamčena Ustavom i afirmiralo njihovo pravo na kulturnu, obrazovnu i jezičnu autonomiju.
Stoga ističemo glavne naglaske Javne rasprave o Prijedlogu transformacije Javnoga RTV sustava BiH namijenjenoga harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkoga javnog i medijskoga prostora:

1. Transformacijom Javnoga RTV sustava Bosne i Hercegovine potrebno je osigurati standarde koji su predviđeni međunarodnim pravnim aktima o zaštiti temeljnih ljudskih prava, a poglavito u svezi s uporabom službenih jezika s ciljem ostvarivanja zajamčene razine slobode izražavanja.

2. Ustroj javnoga RTV sustava potrebno je temeljiti na načelu konstitutivnosti naroda, a oblik teritorijalizacije smatrati nadopunom temeljnoga načela ustroja, što je europska praksa u organizaciji RTV sustava u višenacionalnim državama.

3. Potpuna jednakopravnost konstitutivnih naroda predviđena Ustavom Bosne i Hercegovine ostvaruje se i kroz pravo na kulturnu, obrazovnu i jezičnu autonomiju, što omogućava i uspostavu RTV servisa na svakom od jezika konstitutivnih naroda unutar Javnoga RTV sustava Bosne i Hercegovine.

4. Javni RTV servis pojedinoga konstitutivnoga naroda treba omogućiti prisutnost, vidljivost i prepoznatljivost društvenoga, političkoga, nacionalnoga i kulturnoga subjektiviteta dotičnoga konstitutivnoga naroda u javnom i medijskom prostoru, kako na razini svih pripadnika toga konstitutivnoga naroda kao zasebne javnosti koju oni čine i kojoj pripadaju, tako i na razini integralne bosanskohercegovačke javnosti. Niti jedan, međutim, javni servis bilo kojega konstitutivnoga naroda ne smije ugrožavati legitimne interese i prava niti ostalih konstitutivnih naroda i građana, niti države kao zajedničkoga društvenoga i političkoga okvira.

Glavni zaključci do kojih je ovaj Prijedlog došao, i koji su ponuđeni za raspravu svim zainteresiranim javnostima u BiH, su sljedeći:

1. Koncept i model ustroja Javnoga RTV sustava trebaju biti usklađeni s osnovnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda, te uvažavati činjenicu da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dvaju entiteta.

2. U skladu s bosanskohercegovačkim društvenim i političkim specifičnostima te komaparativnim iskustvima europskih država slične identitetske i društvene pluralnosti, kao najprikladniji koncept i model ustroja Javnoga RTV sustava BiH može se smatrati takozvani integrirajući model. U integrirajućem modelu ustroja Javnoga RTV sustava posebnosti segmenata se uvažavaju, ali se ističu i integracijske vrijednosti zajedničkoga društva. Segmenti, u našem slučaju konstitutivni narodi, u ovom modelu ne vide gotovo nikakvu opasnost od pokušaja asimilacije, niti od stvaranja zajedničkih vrijednosti na razini pluralnoga bosanskohercegovačkoga društva i složene multinacionalne države te svjesno i svojevoljno pristaju njegovati i dijeliti te vrijednosti. Primarna ciljna skupina svakoga servisa je jedan segment, ali se ni na koji način ne isključuju programske potrebe recipijenata koji ne pripadaju tom segmentu.

3. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis. Pravo ne samo na Javni RTV servis koji program emitira u pravilu na hrvatskom jeziku, nego i Javni RTV servis čiji programski sadržaji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH i čine ga prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru, te afirmiraju društvena i politička prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda.

4. Javni RTV servis u pravilu na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnoga RTV sustava BiH, i kao takav, financiran iz javnih sredstava, priopćeno je iz GV-a HNS BiH.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Što nam znači ustavno prtavo kad Ustav ne poštuju jači i kadaodluke Ustavnog suda ne poštuju niti srbi niti bošnjaci.Samo se batinom već 20 god,ured dovode hrvati koji su najmalobrojniji i zakinuti u svakom pogledu…Da je samo malo više volje,ozbiljnosti i odgovornosti kod hrvatski političara davno bih to imali.Ovako tapkanje u mjestu i predizborni spinovi i prodaja magle 15 god.

  • Jeba vas javni servis vec 20 god slusamo da moramo imati svoj kanal i treci entitet, mi nemamo političara sto može održati javni govor kamo li da nam osigura kanal i treci entitet …

  • Vise od 20 godina isto pricaju…Da je vama stalo do hrvatskog kanala dosad bi bio,i u Afganistanu bi proradio za to vrijeme…Zato bar sutite o tom…

  • Kako vas nije sram više pričati iste laži i gluposti…Juče nam Čoviću čestitaš dan državnosti danas na portalu da nismo jednakopravni.Tko koga ovdje više zeza.Hrvati se iseljavaju,Pripadnici HVO-ne progone,sude za agresiju,zločinački poduhvat,a ti nama čestitaš dan državnosti BiH-ne. Koje države,koju smo branili od JNA-je,četnika,na kraju nas muslimani Armija BiH-ne pobila i protjerala gdje je stigla diljem Srednje Bosne i sada HVO-ne zločinačka organizacija.Hrvatski političari i crkva ne znaju što hoće.Jedan dan pričaju jedno a drugi dan sami sebe pobiju u svemu tome..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.