Hibridni pogoni: I Ford prelazi na električnu energiju

Ford je i službeno potvrdio da se svrstava uz one koji smatraju kako su hibridni pogoni budućnost te je najavio mnoštvo novih modela.

U narednih pet godina američki gigant planira lansirati čak 13 elektrificiranih modela, a pritom su obuhvaćeni svi segmenti. Pomalo nevjerojatno zvuči da će pod eko-nož ići i ponos Amerike, Ford Mustang, koji će dobiti hibridni pogonski sklop. Zasad je ovaj projekt označen “strogo povjerljivim”, a Ford ga opisuje uz standardan izraz V8 performansi uz značajno manji karbonski potpis, piše Biznis.ba.

Na popisu hibridnih noviteta je i pick-up model. F-150 Hybrid na tržište mora stići do kraja desetljeća, a ponudit će ga i izvan granica SAD-a. Europljani će dobiti i elektrificirani Transit s rekordno niskim troškovima vlasništva, i to najkasnije od 2019. godine.

Na popisu novosti su i dva policijska hibrida, ali i potpuno električni SUV s autonomijom od gotovo 500 km. Najkasnije 2021. godine u gamu bi ušao i prvi model opremljen sustavom autonomne vožnje.

Kako bi ostvario sve najave, Ford će u proširenje asortimana, što uključuje i dogradnju pogona u Michigenu, uložiti oko 700 milijuna dolara. Sve rečeno je dodatak na investiciju tešku 4,5 milijardi dolara, koliko Ford ulaže u razvoj električnih vozila.

Prvi čovjek Forda, Mark Filds, izjavio je da će se prevlast električnih vozila nad onima s konvencionalnim pogonom dogoditi najdalje za 15 godina, a oni su za te promjene – navodno – spremni.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: