Hercegovinu očekuju snažni potresi; Zgrade će padati kao kule od karata

Nakon serije razornih potresa u Italiji, isti snage od šest do sedam stupnjeva Richterove ljestvice vjerojatno će pogoditi i područje Krajine i Hercegovine u BiH. Ovi krajevi su u najvećoj opasnosti od novog pomjeranja tla, kao posljedica velikih tektonskih poremećaja koji su nastupili zbog podvlačenja afričke ploče pod podzemni euroazijski masiv.

U slučaju da banjalučku ili trebinjsku regiju pogodi zemljotres snage šest stupnjeva po Richteru, kakav je nedavno zabilježen na sjeveru Italije, seizmolozi upozoravaju da bi u ovim krajevima skoro u potpunosti bili uništeni cijeli gradovi, dok bi se broj ljudskih žrtava mjerio tisućama!

Prema riječima Drage Trkulje, predsjednika Društva za zemljotresno inženjerstvo RS i jednog od najpoznatijih seizmologa na području bivše Jugoslavije, moderna znanost još nije otkrila način na koji može s preciznošću da se prognozira mjesto i vrijeme katastrofalnih potresa, ali se praćenjem statističkih podataka mogu ustanoviti određene pravilnosti u ciklusima velikih pomjeranja tla.

On upozorava da bi potres čak i znatno slabiji od onog koji je u Italiji prije nekoliko dana odnio najmanje 16 života i teže i lakše ozlijedio više od 350 ljudi u Republici Srpskoj izazvao mnogo tragičnije posljedice, prije svega zbog nekvalitetne gradnje modernih stambenih i poslovnih objekata.

“Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banja Luku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi potres približe razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluotoka. Da li će se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas!

Najveći broj objekata koji je građen u ovom razdoblju ne ispunjava standarde za projektiranje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi potres snage šest stupnjeva po Richteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je prije dvije godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada”, upozorava Trkulja u razgovoru za Haber.ba.

Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda za Press RS kažu da su osim Banjal Luke, u kojoj se bilježe česta podrhtavanja tla, pod velikim rizikom nalaze i područja u širem rejonu Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.

“Veliki dio BiH može se smatrati potencijalnim epicentrom snažnih zemljotresa, ali su ove regije tradicionalno najugroženije. U BiH se godišnje registruje oko 1100 potresa slabijih od 2,5 stupnjeva po Richteru. Realno je očekivati da u sljedećih 50 godina ova područja pogode potresi snage oko 5,5 stupnjeva Richterove skale, a tijekom stoljeća i oni sa snagom od šest stupnjeva”, kaže za Haber.ba Rusmir Gorušanin, seizmolog u Federalnom HMZ.

(bljesak.info)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.