Hercegovinu napustilo više od 1.600 mladih

Zbog velike nezaposlenosti, sve veće besperspektivnosti i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, mladi iz naše zemlje, posebice iz Hercegovine, po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze “trbuhom za kruhom” u zemlje Europske unije i Amerike.

Prednost putovnice

Frapantan je podatak da se samo u zadnjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselio iz Livna u potrazi za poslom.

Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao.

”U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih, i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama”, kazali su u Tomislavgradu za Dnevni avaz.

Većinom njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno.

Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktualniji kao sada.
Upravo, s lokalne autobusne stanice na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom.

Prepune linije

Iz autoprijevozničke tvrtke “Ćićko Commerce” iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Munchenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune.

”To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za njih”, kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove tvrtke.

Iseljavaju i iz Mostara

Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500. Ovakvih primjera, također, ima i u Mostaru.

”Moji prijatelji, mladi bračni par, prošlog mjeseca je zatvorio firmu u Mostaru, prodali su stan i otišli za Njemačku. Ona je tamo dobila posao medicinske sestre, ugovor i službeno auto. On će prvo savladati njemački jezik i vjerujem da će posao brzo dobiti”, kaže jedna Mostarka.

(Dnevni avaz)

Nema komentara

 • NE OKREĆI SE SINE
  Putovnicu sine imaš.
  Autobus će te odvesti u daljine.
  Javi se kad stigneš.
  I ne okreći se sine.
  Znaš išli su i mnogi drugi.
  I vraćali su se i nisu….
  Vidi kako tamo sunce grije
  Jel Aleksa u pravu bio ili nije?
  Neki su došli umorni i stari,
  neki su vječito patili za domom.
  Ima ih što dovukli su bogatstvo,
  Ima što stekli su samo križ nad grobom.
  Upamti još samo ovo, nek znaš:
  Nije ovo škrta zemlja i nije ti kriv Bog.
  Krivi su oni što prekršiše :
  Ljubi Boga iznad svega i bližnjega svog
  I ne okreći se sine.
  Ne znam hoće li gore biti
  Kad vidiš da lijem suze,
  Ili da neću moći zaplakati.

  • Nije život jedan Široki!!!!
   Probaj pronaći ljude iz Posušja koji pomažu kod pronalaska posla. Ne boj se, moli Boga da ti pokaže put kojim ćeš doći do toga da svojim radom dođeš do toga da imaš dostojanstvo i mir, koji je svakome potreban, jer nas jer On stvorio od tijela i duha, ne samo od duha, da nam je dovoljna riječ.Nismo mi samo glasači na izborima! One kojii stalno remete to da nam treba posao, plaća dostojanstven ljudski život, to će poremetiti, jer jak duhom i jak ekonomski, njima je prijetnja. Pozdrav.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.