Hercegovinu bi mogao zabijeliti snijeg kao i 2012. godine

Do kraja tjedna ili, bolje rečeno, do kraja godine, zadržat će se sunčano vrijeme, a moguće nestabilnosti očekuju se u srijedu, kad bi u Hercegovini moglo ponegdje biti slabe kiše, a u Bosni snijega. Ali, meteorolozi ne očekuju značajnije promjene. No, nova godina nam ih donosi, piše Večernji list.

AccuWeather prognozira čak 17 dana sa snijegom ili susnježicom u pojedinim dijelovima Bosne, dok je u Hercegovini broj dana određen na sedam. Premda, ovaj mjesec bio je najbolji pokazatelj kako se dugoročnim prognozama ne može vjerovati. AccuWeather je najavljivao snijeg i za Božić te nestabilnosti u ostalim danima, a dočekalo nas je u cijelom mjesecu hladno i sunčano vrijeme.

Ipak, bit će puno nestabilnije. Pojedini meteorolozi tvrde kako će ovo biti najhladnija zima u posljednjih nekoliko godina u cijeloj regiji. Đorđe Đurić istaknuo je kako nas oštrija zima očekuje od siječnja, dok klimatolog Vladimir Bilak tvrdi da će u posljednjih nekoliko godina ovo biti najhladnija zima s posebno niskim temperaturama u siječnju.

Godine 2012., kad je Hercegovinu okovao najveći snijeg, koji nisu pamtili ni najstariji žitelji, Zoran Zadro postao je regionalna meteorološka zvijezda jer je mjesecima upozoravao na snježni problem, na što su se mnogi oglušili. Aktualne prognoze stranih meteorologa uključuju mogućnost uvjeta kakvi su tada vladali. Pitali smo i njega da prokomentira hladne najave za siječanj i veljaču.

”Rekao bih da bi glavna uzbuđenja, što se zimskoga vremena tiče, mogla nastupiti između pravoslavnoga Božića, 7. siječnja, do treće dekade veljače. Vjerojatno će zima u regiji odraditi “posao” i po pitanju zahladnjenja, ali i oborina, kiše i snijega, u razdoblju koje je navedeno. Hoće li biti obilnijih oborina, ovisit će o nastancima i kretanjima fronti i ciklona. Međutim, prema trenutačnim trendovima dugoročnijih prognoza, konkretniji snijeg na Balkanu je moguć,” ustvrdio je Zadro.

Objavio je i slike i prognostičke modele koji nose zaokret situacije u vremenskom smislu. – Kao što sam već rekao, nedostatak oborina ovoga mjeseca nadoknadit će se u onima koji stižu. Vjerujem u dosta uzbudljive mjesece, naravno, vremenski pred nama, priopćio je Zadro.

(www.jabuka.tv)
21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.