Federacija BiH novčano pomaže SKB Mostar

Iza SKB-a Mostar jedna je od najtežih poslijeratnih godina. Nekoliko puta tijekom ove godine račun bolnice bila je blokirala Porezna uprava Federacije BiH, dugovanja su mjesečno rasla, broje se u desecima milijuna maraka, a vlasti nisu ponudile ništa osim pukih obećanja. Ipak, na kraju godine, prilikom usvajanja proračuna za 2017. godinu, došlo je do pozitivnih pomaka.

”Federacija BiH u proračunu za iduću godinu planira sredstva za našu bolnicu, i to je prvi put u povijesti. Konačno su prihvatili činjenicu kako nam moraju pomoći. Dobili smo stavku u proračunu i to je od ogromne važnosti za ovu bolnicu. Nemam neka velika očekivanja u prvih nekoliko godina, ali važnost ove odluke osjetit će oni koji će doći na poziciju ravnatelja nakon mene”, rekao je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić za Večernji list.

Dodaje kako očekuje da će tijekom 2017. godine biti riješeno i pitanje Zakona o konsolidaciji dugovanja zdravstvenih institucija, što je jedan od uvjeta da bolnice u Federaciji ponovno počnu normalno funkcionirati.

”Država je ove godine pokazala kako ima maćehinski odnos prema nama i nadamo se kako će iduće godine biti drugačije. Jednostavno mora doći do konsolidacije dugovanja zdravstvenih institucija jer drugoga načina za izlazak iz trenutačne krize nemamo. Tek nakon toga možemo razgovarati o promjeni načina plaćanja bolničkih usluga, ukidanju paušala i uvođenju DRG-a, odnosno sustava plaćanja prema obavljenoj usluzi,” ističe Kvesić.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj: