Hercegovina: Za 95 posto požara su krivi ljudi, a samo su tri osobe privedene

U velikim požarima koji su ovoga ljeta zahvatili hercegovačke općine izgorjelo je 23.000 hektara šume i evidentirano 620 intervencija, zbog čega je neophodna bolja koordinacija subjekata uključenih u gašenje i pooštravanje kazni protiv osoba koja namjerno izazivaju požare, ocijenili su predstavnici Vatrogasnog saveza Republike Srpske i vatrogasnih postrojba iz Hercegovine, piše Srna.

Na današnjem sastanku u Trebinju je naglašeno i da su najveći krivci starješine vatrogasnih jedinica i lokalne zajednice ukoliko te jedinice nisu opremljene.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković je istaknuo da su u požarima najviše izgorjeli šume i makija u državnom vlasništvu, navodeći da je uzrok više od 95 posto požara ljudski faktor, a da su za cijelo ljeto privedene samo tri osobe.

“Kažnjavanje osoba koje izazivaju požare se mora sustavno riješiti izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara. Vatrogasci često uoče osobe i daju podatke nadležnim organima, ali sve se na tome završava. Mora se povećati stupanj odgovornosti i nivo represivnih mjera”, naveo je Stojaković.

On je dodao da je bilo dosta objektivnih i subjektivnih razloga zašto su požari u Hercegovini trajali danima.

“Više se mora raditi i na prilaznim putovima i procjenama rizika od mogućnosti izbijanja požara. Jedna ili dvije letjelice trebalo bi da budu locirane u Trebinju i Bileći, kako bi piloti imali vremena da u pripremnom razdoblju upoznaju lokacije i uspostave kooperaciju sa vatrogasnim jedinicama”, istakao je Stojaković.

Ako helikopteri dolaze samo na dan ili dva, bez koordinacije sa zapovjednicima vatrogasnih jedinica, upozorio je Stojaković, onda nema velikih rezultata.

Stojaković je rekao da se do sljedeće požarne sezone mora poboljšati organizacija, opremanje vatrogasnih jedinica i provođenje preventivnih mjera, što su dužnosti lokalnih zajednica.

“Lokalna zajednica ima dio novca koji mora koristiti za opremanje vatrogasnih postrojbi. Tu imamo problema, a ako se taj novac bude adekvatno trošio imat ćemo više sredstava za opremanje vatrogasnih postrojbi. Treba uvezati vatrogasne jedinice, lokalne zajednice, policiju i građane, a ako ti subjekti budu koordinirano radili problemi će biti manji”, naveo je Stojaković.

Koordinator u regiji Hercegovina za zaštitu od požara Nebojša Avdalović kaže da je po planu od zaštite od požara Hercegovina u proteklom razdoblju dobila od Vlade Republike Srpske šest novih vatrogasnih vozila vrijednosti oko dva milijuna KM, te određena tehnička sredstva.

On kaže da su starješine vatrogasnih jedinica ti koji traže što im je potrebno, navodeći da su za hercegovački krš neophodna terenska vozila.

Prema njegovim riječima, Hercegovinu od požara brani 126 vatrogasaca.

Avdalović, koji je i starješina Vatrogasne jedinice Gacko, kaže da je ova jedinica dobro opremljena, ali da može i bolje te da su tijekom ovogodišnjih požara uspjeli da dođu do svakog požarišta, da obrane kuće i imovinu ljudi, boraveći danonoćno na terenu.

I zapovjednik Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović smatra da treba da postoji bolja koordinacija između vatrogasaca, policije, oružanih snaga i građana.

On kaže da se u tom slučaju ne bi događalo, kao ove godine, da helikopteri djeluju, a da nije obaviješten ni zapovjednik. vatrogasaca ni bilo.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • ljudi koji pale , namjerno ili ne , su nezadovoljni napeti i to cine – opet ko ih “jebe” -vodje naroda – politika – covic .

Komentiraj: