Hercegovina: Na šestu Raštikijadu dolaze i Nijemci iz glavnoga grada raštike

U subotu 4. studenoga u Marića gaju pokraj Gruda bit će održana šesta Raštikijada – popularno natjecanje u pripremanju raštike. Na natjecanje stižu ekipe iz cijele Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a ove godine i posebna atrakcija – ekipa iz njemačkoga grada Oldenburga koji sebe naziva glavnim gradom raštike na svijetu.

U tom su gradu svi restorani, hoteli i turistički marketing okrenuti jelima od raštike. Među natjecateljima će biti i profesionalni kuhari iz ponajboljih restorana, ali i amateri koji čuvaju recepte svojih mama i baka.

“Raštikijada svake godine privlači sve veći broj posjetitelja i natjecatelja iz cijele Hercegovine i Dalmacije. Natjecanje počinje u 16 sati, a kuhanje treba biti završeno do 19, kada slijedi ocjenjivanje i kušanje jela, piše Večernji list BiH. Za dobru zabavu tijekom i nakon kuhanja pobrinut će se tri tamburaške skupine, dvije hercegovačke i jedna slavonska. Završetak ocjenjivanja i proglašenje pobjednika očekuje se u 20.30 sati”, kaže organizator Marko Marić koji je ovu gurmansku manifestaciju pokrenuo zajedno s roditeljima Zdravkom i Tonijem.

Posebna zanimljivost ove godine je i to da će peteročlani žiri ocjenjivati jela u dvjema kategorijama: tradicionalna hercegovačka raštika i inovativna jela od raštike. Ekipe se mogu prijaviti u jednu od kategorija ili u obje istodobno. Na taj način organizatori žele potaknuti razvoj novih i inovativnih jela od raštike koja bi bila zanimljiva mlađim generacijama i djeci.

Pokrovitelji manifestacije su Općina Grude, Central osiguranje, Franck, Violeta, Supermarket Dicna, veleprodaja Penava, Šišović Rakitno, Hercegovačka pivovara, Podravka i Liqvivex plin.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.