Hercegovina dobila 22 nova spašavatelja – tragača

Gorska služba spašavanja (GSS) u BiH bogatija je za 22 spašavatelja-tragača, koji su proteklog vikenda na Bogodolu prošli obuku traganja za izgubljenim i nestalim osobama.

Pet instruktora GSS-a u BiH obučavali su polaznike tečaja iz GSS Jablanica, GSS Široki Brijeg i HGSS Mostar vještinama traganja na terenu.

U okviru obuke obrađene su teme taktike traganja, zatim interakcija informacija u potragama, organizacija i tijek potražne akcije, orijentacija i topografija, uvod u digitalnu kartografiju, rad s GPS uređajem, korištenje radio veze u GSS-u u BiH, standardne procedure te disciplina traženja.

Svi polaznici uspješno su napravili završnu vježbu na kojoj su pokazali stečene vještine traganja, na završnoj analizi uočili su propuste i nedostatke načinjene tijekom izvođenja vježbe te su, na zajedničko zadovoljstvo, priveli obuku kraju, priopćeno je iz GSS-a u BiH.

U priopćenju se dodaje kako postoji veliko zanimanje za uključivanje u rad spasilačkih službi, stoga će se već sljedećeg mjeseca održati nova obuka za novu generaciju spašavatelja-tragača.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj: