Hercegovački vinogradari zahtjevaju proglašenje elementarne nepogode

Svi vinogradari s područja Hercegovine pogođeni su mrazom koji se dogodio prije desetak dana i pričinjene su jako velike štete te stoga tražimo da se na razini Hercegovačko-neretvanske i na federalnoj razini proglasi elementarna nepogoda – istaknuo je danas predsjednik Grupacije vinogradara i vinara Gospodarske komore Federacije BiH Josip Marjanović.

– Visinu šteta sada je teško procijeniti. Treba ispoštovati proceduru tako da vinogradari koji su oštećeni štetu trebaju prijaviti u svojoj Općini, a iza toga izlaze komisije koje će procijeniti stvarno stanje. Na nekim položajima štete su 10 do 20 posto a na većini položaja od 50 do 100 posto – istaknuo je Marjanović uoči sastanka Grupacije vinogradara i vinara Gospodarske komore Federacije BiH koji se održava u Mostaru. Po njegovim riječima, općina Čitluk jutros je proglasila elementarnu nepogodu, a ranije je to učinila općina Čapljina.

Također, u Zapadnohercegovačkoj županiji općine Ljubuški i Široki Brijeg proglasile su stanje elementarne nepogode. Sada se čeka da spomenute dvije županije proglase elementarnu nepogodu. – Štete ovakvih razmjera nisu nikada bile. Bile su sporadične štete od mrazeva, prije tri–četiri godine bile su štete od krupe i naplatili su se neki manji iznosi – istaknuo je Marjanović.

Što se tiče poticaja, Marjanović navodi kako Federalno ministarstvo poljoprivrede potiče vinogradarstvo s 900 konvertibilnih maraka po hektaru s tim da moramo imati minimalno jedan hektar zasađene površine a maksimalno 150 hektara.

– Apelirat ćemo Ministarstvo da potiče i sadnju novih nasada, odnosno da stimulira sadnju novih nasada vinograda – kazao je Marjanović. Vlasnik plantaže stolnog grožđa Revita plan na Buni Zlatko Huskić kazao je kako je njegova plantaža na preko 100 hektara u velikoj mjeri pogođena mrazom, odnosno da su štete na nekim sortama i do 70 posto. Šteut je procijenio na 1,5 do 2 milijuna maraka. Huskić navodi kako će se šteta protegnuti i na iduću godinu. – Dajte da spasimo iduću sezona jer ova je sezona- apelirao je Huskić, navodeći kako je situacija teška, ali rješiva.

– Država se mora uključiti raznim mjerama. Svi smo mi spremni početi osiguravati prinose, međutim, mi ne možemo osigurati prinose jer osiguravajuće kuće ne žele to napraviti. Prinose možemo osigurati u simbiozi osiguravajućih kuća, nas proizvođača i države odnosno federalnog i županijskog ministarstva poljoprivrede – istaknuo je Huskić Vlasnik Podruma „”Andrija” s Paoče, kod Čitluku Miro Ćorić istaknuo je kako je šteta u njihovim vinogradima i vinogradima njihovih kooperanata 90 posto.

– Šteta će se osjetiti u iduće dvije godine – poručio je Ćorić, ali smatra kako bi se i nešto moglo spasiti. – Treba sačekati da prirodno otpadne ono što je smrzlo i onda će spavajući pup krenuti – istaknuo je Ćorić.


(Fena)


1 komentar

  • Dojdi mala zivota ti tvoga,pa da vidis vinograda moga! Sve pod liver zadivemi koci ,zadili i momci Hercegovci!A dace Bog opet!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.