Herceg: Idući logičan korak je postupno popuštanje mjera

Predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg kazao je kako očekuje da će skupštinski zastupnici danas usvojiti i Izvješće o radu Vlade u 2020. i Program rada Vlade za 2021. godinu.

S obzirom na uvjete u kojima smo radili, s kakvim izazovima smo bili suočeni, s punom odgovornošću rad Vlade u 2020. godini ocjenjujem vrlo uspješnim. Kroz ukupno 53 sjednice i dnevnu koordinaciju kada smo na snazi imali stanje prirodne nepogode, te utvrđene prijedloge zakona, podzakonske akte, niz usvojenih informacija i donesenih odluka, držim kako smo uspješno odgovorili zadaći koja je pred nas postavljena. Također, kada govorimo o Programu rada za tekuću godinu, detaljno su navedene i pobrojane sve aktivnosti koje planiramo. Premda smo objektivno suočeni s brojnim izazovima, osobito u svjetlu pandemije, učinit ćemo sve da zacrtani plan u cijelosti ostvarimo i odgovorimo postavljenim zadaćama, sve s ciljem boljitka naše županije i njezinih građana, izjavio je Herceg.

Komentirao je i kako se stanje s pandemijom stabilizira i kako je, već u prvomu tjednu nakon prvosvibanjskih praznika, realno očekivati određenu liberalizaciju protuepidemijskih mjera, u prvom redu skraćivanje trajanja tzv. policijskoga sata odnosno noćnog ograničenja kretanja.

Naša županija je i u ovom pandemijskom valu bila jedan od najpogođenijih prostora u FBiH. To ne čudi iz razloga što nam je zemljopisni položaj takav da smo na sjecištu niza važnih komunikacijskih puteva i što je Mostar sjedište nekoliko vitalnih institucija koje okupljaju visok broj ljudi, među njima i SKB-a Mostar u kojem je i Covid bolnica koja skrbi za oboljele od infekcije koronavirusom s prostora triju županija. Međutim, premda i sada imamo uvjetno visoku incidencu, u čemu treba uzeti u obzir vrlo visok broj testiranja, vjerojatno najopsežniji u BiH, podaci pokazuju konstantan pad i same incidence i broja hospitaliziranih osoba. Tako, kroz posljednja tri tjedna, bilježimo pad incidence od 18, potom 19 i 23 posto, a broja hospitaliziranih od 9, potom 16 i 10 posto. To je potvrđeno i brojkama za ovaj tjedan, ali i danas objavljenom analizom s postotcima ukupno zaraženih i ukupno preminulih po županijama, gdje HNŽ ima najniži postotak smrtnosti od 1,6 posto. Držim kako je kontrolirano popuštanje mjera logičan sljedeći korak, kazao je Herceg.

Pojasnio je kako susjedna Županija Zapadnohercegovačka već neko vrijeme samostalno popušta s mjerama iz razloga što je kod njih na snazi stanje prirodne nepogode, što u ostatku Federacije nije slučaj.

U Covid bolnici preminule četiri osobe, u HNŽ-u 59 novozaraženih

Mi pratimo odredbe Federalnoga stožera, naravno pripravni reagirati u skladu s našim pravom ako procijenimo kako mjere koje propisuje federalna razina ne odgovaraju stanju na terenu u HNŽ-u. Imajući u vidu činjenicu da će sljedećega tjedna iza nas biti većina ”rizičnijih” razdoblja, počevši od vjerskih blagdana i obreda, do Praznika rada, a uz ohrabrujuće kretanje incidence novozaraženih i novohospitaliziranih, treba razmišljati o postupnomu normaliziranju života, dodao je Herceg.

Na istom tragu, uoči današnje sjednice Skupštine HNŽ-a, podržao je Inicijativu dopredsjedatelja Skupštine Tomislava Martinovića i zastupnice Andree Pehar za spas predstojeće turističke sezone u HNŽ-u i u cijeloj BiH.

Prošlogodišnje restrikcije, kada govorimo o režimu prelaska državne granice, toliko su restriktivne da su rijetki turisti uopće dolazili u BiH, zbog čega trpimo ozbiljne statističke podatke u turističkom sektoru. Ako više razine vlasti ne reagiraju i ne ublaže aktualna ograničenja, bojim se kako će posljedice po turistički sektor i kapacitete, posebice u Mostaru, Neumu i Međugorju, biti trajne i nepopravljive. Turizam je strateški važna grana gospodarstva u HNŽ-u, kao takva prepoznata i u strateškim razvojnim dokumentima, i za nju je vezana egzistencija velikoga broja ljudi. Nova sezona je pred vratima i zato podržavam inicijativu kolega zastupnika i očekujem da se zajednički pozitivno odredimo o njihovim zahtjevima koji se moraju naći pred Vijećem ministara BiH te entitetskim, županijskim, gradskim i općinskim tijelima vlasti, poručio je prvi čovjek izvršne vlasti u HNŽ-u.

(Fena)


4 komentara

  • Dakako. Popuštat’ treba pomalo, to jest odgovorno je i legitimno nužno pristupiti kontroliranoj liberalizaciji ograničenja usmjerenih u pravcu žitelja i nji’ovi(h) sloboda.
    Ako pomor opet nekada pokaže naznaku svoga stvarnoga stanja i ozbiljnu tendenciju realnoga kretanja današnjice, kao takve, uputno je pristupiti već pomalo režimu razmatranja ograničavanja žitelja u njihovim zajamčenim osnovnim pravima i slobodana odgovrnim i legitimnim pristupanjem razmatranja svih onih adekvatnih i realno provodivih mjera i smjernica odnosno stanja vezanih uz policijski režim i pendrek-epidemiološko shvatanje kompletnog realiteta prouzrokovnog iznenadnim prisustvom virusne egzistencije, kao takve, i stvarnosti koja nije specifično rezervirana za konkretnu županijsku stvarnost uključivo sa svim otegotnim okolnostima vezano uz teritorijalan i geografski status i prilike konkretnoga okruženja, koje se neizostavno moraju uvažiti, kao takve.

    • Smradu na zadatku zaslužio si paprčnjake. Tko je spreman za malo sigurnosti se odreći slobode. Izgubit će oboje na kraju i umrijet u STRAHU.

  • Nema coek šta reci ima pola godine.. mora se nešto izjaviti. Logično.. nakon sunčanog razdoblja, bit će promjenjivo vrijeme.. i tako… dok je ovaca…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.