Herceg: HNŽ-u je “ukraden” godišnji proračun, raspodjela mora biti pravednija

Od 2006. godine, otkada se primjenjuje postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, Hercegovačko-neretvanska županija, a to pokazuju svi objektivno urađeni izračuni, ostala je najmanje bez jednoga svoga godišnjega proračuna, navodi u izjavi za javnost premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg.

Herceg ističe da, prema izračunima županijskoga ministarstva financija, postojeći model zakida ovu županiju godišnje za više od 20 milijuna KM. Mišljenja je, a oko toga, kaže, postoji široki konsenzus izvršne i zakonodavne vlasti u županiji, kako se postojeći model raspodjele mora izmijeniti i kako je on, makar kada je u pitanju HNŽ, ubuduće neodrživ te da isto stajalište po ovom pitanju dijeli i velika većina ostalih županija u Federaciji BiH.

Ova Vlada, ali i prethodne županijske vlade, u više je navrata tražila izmjenu postojećega zakona, ukazujući na diskriminaciju i nepovoljan položaj u koji je, postojećim modelom raspodjele, stavljena naša županija. Možemo podržati “pozitivnu diskriminaciju” izrazito nerazvijenih županija, ali ne i neskriveno favoriziranje “nekih” na uštrb svih drugih. Pod nekim, naravno, mislim na Sarajevsku županiju, koja je postojećim zakonom stavljena u povlašten položaj. Nadam se kako će naša nastojanja, ali i nastojanja drugih županija koje su također nezadovoljne postojećim Zakonom, biti prihvaćena i da će biti donesen novi zakon s pravednijim modelom raspodjele javnih prihoda, ističe Herceg.

Iako je, napominje, Vlada HNŽ-a, unatoč takvoj raspodjeli, uspjela stabilizirati javne financije i redovito servisirati sve obveze iz Proračuna, da je imala tih oko 20 milijuna KM godišnje, koji joj se trenutno oduzimaju, mogla je više uložiti u gospodarski razvitak HNŽ-a i financiranje i sufinanciranje institucija i projekata od interesa za građane HNŽ-a.

S tim sredstvima bilo bi više novca zdravstvu, školstvu, znanosti, športu i kulturi… Bilo bi više sredstava poticaja gospodarstvu i infrastrukturnim projektima, a Vlada bi lakše i jednostavnije ulazila u dijalog sa socijalnim partnerima, osobito u sektorima zdravstva i školstva. Ovo je, vjerujem, više nego dovoljno razloga zašto želimo i tražimo pravedniji model raspodjele prihoda i jednaka pravila za sve. Nedopustivo je da jedna pravila vrijede za Sarajevo, a za sve ostale druga pravila, i u politici, i u gospodarstvu i u javnim financijama. Vrijeme je da se političko Sarajevo prestane ponašati kako se u bivšoj državi ponašao politički Beograd, navodi premijer HNŽ-a Nevenko Herceg u izjavi za javnost.

(Fena)


2 komentara

  • A tko bi trebao pravilnije rasporedi ati novac pa da nema po Mostaru ili bilo gdje beskućnika koji žive na ulici i da mnoge žene moraju platiti porod 2000 KM ako su neosigurane?
    Zar se uopće događa da netko je neosiguranih i zašto pa takvi bi i smještaj i ishranu i ostalo trebao plaćati grad i država!?
    I tko je uopće plaćen Premijeru da raspodjela bude pravedna!? pa nije valjda onaj beskućnik što spava pod balkonom na otvorenom na minusima?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.