Helezovi inspektori odnijeli službene pečate iz Gruda i Posušja

Ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata FBiH Zukan Helez nastavlja povlačiti kontroverzne poteze. Zadnji u nizu povukao je pred kraj prošlog tjedna kada je poslao inspektore Ministarstva da na prepad oduzmu službene pečate skupina za vojnu evidenciju, odnosno bivših odjela za obranu u Grudama i Posušju.

Ogroman problem

Kako doznaje Večernjak, sve je obavljeno bez najave i obrazloženja, a inspektori su se vrlo brzo vratili nakon što su izuzeli pečate vratili u Sarajevo. Ujedno su, kako neslužbeno doznajemo, rukovoditelji spomenutih skupina razvlašteni kada je u pitanju potpisivanje dokumenata pa se više u ovim odjelima za vojnu evidenciju ne može izdati niti jedno uvjerenje ili drugi dokument. To će predstavljati veliki problem za bivše pripadnike HVO-a koji zbog ostvarivanja svojih prava trebaju uvjerenje iz vojne evidencije.

Još od ranije u funkciji nije skupina za vojnu evidenciju u Širokom Brijegu, što znači da na području cijele Zapadnohercegovačke županije funkcionira tek jedan ured koji obavlja poslove vojne evidencije. Svjesno ili ne, ministar Helez je ovim potezom zakomplicirao i rad samog ministarstva jer se sad ne može kompletirati niti jedno izvješće ili drugi dokument koji treba uključivati podatke iz svih 75 općinskih odjela, odnosno skupina.

Pravi ciljevi

Posebna priča je što se ”akcijama”, kakve su ove zadnje u Posušju i Grudama, povećavaju ionako velike tenzije bivših pripadnik HVO-a radom resoronog federalnog ministarstva.

– Možda je upravo to i cilj ministra Heleza, jer nema niti jednog drugog razloga da se povlače ovakvi potezi. Uostalom, da postoji opravdanje, on bi ga naveo, a ne bi se u obrazloženju izuzimanja pečata samo pozvao na ovlasti koje ima kao ministar – kaže Večernjakov izvor, koji je vrlo dobro upućen u zbivanja u i oko Helezovog ministarstva.

Praktičnim ukidanjem terenskih ureda u tri hercegovačke općine općine Helez je prisilio bivše pripadnike HVO-a s tog područja da ubuduće sva uvjerenja i druge dokumente vade u Sarajevu.

VLKomentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.