HDZ-ova proslava u Ljubuškom odgođena zbog elementarne nepogode

Proslava 27. obljetnice osnivanja HDZ-a BiH u Ljubuškom, koja je trebala biti upriličena u ponedjeljak, odgođena je.

Zbog elementarne nepogode u noći s petka na subotu, u kojoj su gotovo u potpunosti uništeni svi poljoprivredni nasadi na području ove općine, a štete se broje u milijunima konvertibilnih maraka, stranačko vodstvo HDZ-a BiH u Ljubuškom odlučilo je da održavanje proslave u ovakvoj situaciji nije primjereno te je odgođeno do daljnjega.

Zbog spomenute situacije i nesreće koja je pogodila gotovo sve poljoprivrednike u ovoj općini, Općinsko vijeće Ljubuški održalo je u nedjelju navečer izvanrednu sjednicu na kojoj su doneseni brojni zaključci koji bi trebali pomoći poljoprivrednicima u saniranju nastalih šteta.

Zadužen je općinski načelnik do redovite sjednice Općinskoga vijeća pripremiti prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o proračunu općine Ljubuški za 2017. godinu, kojim će se osigurati sredstva u iznosu od 200.000 KM za saniranje posljedica šteta izazvanih niskim temperaturama dana 22. travnja 2017. godine na na povrtlarskim kulturama (krumpir, lubenica, dinje) zasađenim na najmanje 0,3 hektara površine.

Sredstva će biti isplaćena poljoprivrednim proizvođačima najkasnije do 1. srpnja 2017. godine preko Udruge poljoprivrednih proizvođača, a na temelju procjene i zapisnika zajedničkoga povjerenstva za procjenu štete Općine Ljubuški, Zavoda za poljoprivredu i predstavnika poljoprivrednih proizvođača.

Nadalje, zahtijeva se od VladeŽZH da iz sredstava proračuna za 2017. godinu u spomenute svrhe izdvoji iznos od 100.000 KM. Također, zahtijeva se od Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izdvajanje sredstava iz proračuna Federacije za tu namjenu.

(Fena)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.