HDZ i MOST postigli dogovor: Plenković mandatar

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov u petak su poručili kako je postignut dogovor oko svih bitnih pitanja te kako obojica vjeruju da će Hrvatska dobiti stabilnu vladu koja će učinkovito raditi u predstojeće četiri godine.

“Vodili smo vrlo temeljite, angažirane, partnerske i prijateljske razgovore u proteklim danima i jučer smo postigli dogovor oko svih bitnih pitanja koji su bili na dnevnom redu, počevši najprije od sedam točaka koje je Most vrlo jasno artikulirao i prije izbora, potom o radu na programu zajedničke vlade HDZ-a i Mosta uz potporu nacionalnih manjina, na kojem će naši stručnjaci u smislu detaljne finalizacije raditi i sljedećih nekoliko dana te jučer oko ustroja i sastava vlade u smislu broja portfelja koji će biti u nadležnosti našeg partnera kao i o rotirajućoj koncepciji na čelu Hrvatskog sabora”, rekao je Plenković novinarima.

Taj dogovoreni ‘rotirajući’ model Plenković smatra europskim rješenjem poznatim u praksi Europskog parlamenta. “U prve dvije godine mandata idućeg saziva Hrvatskog sabora predsjednik će biti gospodin Petrov kao čelnik Mosta, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a”, rekao je Plenković. Ta će rješenja, izvijestio je, i danas predstaviti na HDZ-ovim stranačkim tijelima.

“Mislim da je riječ o dogovoru, kompromisu, naravno, kao što je to uvijek u pregovorima, koji najbolje odražava jasno izraženu volju birača, potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti i ja očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama”, rekao je šef HDZ-a koji je postignuti dogovor nazvao “kvalitetnim” i “konkretnim”.

Za čelnika Mosta Božu Petrova dogovor između HDZ-a i Mosta je “svojevrsni kompromis” u kojem, kaže, vjeruje da je svima podjednako dobro i podjednako loše.

“Na temelju zadnja tri tjedna pregovora možemo vjerovati da će ovo biti stabilna vlada i da će biti vlada koja stvarno želi da se dogode promjene”, naglasio je Petrov.

Misli da je postignut dogovor “prekorektan i za jednu i za drugu stranu” te zbog toga, kaže, smatra da će biti stabilna vlada. “To pokazuje smjer u kojem će ići ova vlada i vjerujem da će se sve što smo dogovorili na kraju i napraviti”, poručio je Petrov.

Upitan koja ministarstva pripadaju Mostu, Plenković je uzvratio kako je vrlo precizno dogovoreno da će Most imati jednoga potpredsjednika vlade koji će ujedno biti i ministar, u konkretnom slučaju uprave te još tri ministarstva – Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite okoliša te energetike. “Energetika će kao dio jedne uprave Ministarstva gospodarstva biti spojena s postojećim Ministarstvom zaštite okoliša”, kazao je.

Na pitanje s koliko potpisa raspolaže, Plenković je odgovorio kako “računa na Mostovih 15” te kako misli da će biti možda čak i preko 90 potpisa. “Možda još poneki pristigne do ponedjeljka kada ću se sastati s predsjednicom”, rekao je Plenković.

Istodobno, u ponedjeljak se na Pantovčaku neće održati drugi krug konzultacije za mandatara nove Vlade, doznaje Hina u Uredu predsjednice RH koji je potvrdio da će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u podne primiti čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića i uručiti mu mandat s obzirom da joj je potvrdio kako ima natpolovičnu većinu potpisa izabranih saborskih zastupnika.

Hini je potvrđeno da se predsjednica Republike u petak telefonski čula s predsjednikom HDZ-a koji joj je rekao da će na Pantovčak doći s više od 76 potrebnih potpisa potpore da bude mandatar Vlade.

S obzirom na to u ponedjeljak se neće održati drugi krug konzultacija, već će se predsjednica RH sresti s Plenkovićem, primiti potpise i uručiti mu mandat.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.