HDZ BiH: 5 točaka “ZA” – Hrvati predvodnici puta BiH u EU i NATO – Jabuka.tv

HDZ BiH: 5 točaka “ZA” – Hrvati predvodnici puta BiH u EU i NATO

HDZ BiH predvodnik je integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO.

Kroz čvrsto definirane vanjskopolitičke ciljeve, dosljedno političko djelovanje i suradnju s međunarodnim dužnosnicima, diplomatima i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH u proteklom razdoblju poduzeli su konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uvjeta postavljenih pred BiH.

Kroz 5 točaka “ZA”, HDZ BiH podsjeća na aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da naša domovina što prije postane dijelom EU i NATO saveza. Za razliku od dijela političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, HDZ je svojim djelovanjem dokazao svoje ciljeve.

1. Podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji – podnio u Bruxellesu Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH:

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, 16. veljače 2016. godine podnosi zahtjev za članstvo BiH u Europskoj Uniji, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU 1. lipnja 2015. godine. Zahtjev je predan velikim zalaganjem i lobiranjem, a BiH je napravila povijesni iskorak, unatoč negativnoj klimi u BiH bez jasne podrške političkih partnera.

Predstavljajući zahtjev, Čović je potvrdio predanost za europski put, poboljšanje socio-ekonomskih uvjeta i provođenje reformskih procesa. Iste godine, 28 država članica 20. rujna prihvaća podneseni zahtjev za članstvo, nalažući Europskoj komisiji pripremu procjene spremnosti BiH za pridruživanje.

2. Predaja odgovora na Upitnik Europske komisije, Dragan Čović, HDZ BiH:

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, 28. veljače 2018. godine uručuje u Sarajevu odgovore na Upitnik predsjedniku Europske komisije, Jean-Claude Junckeru. Čović ponovno poziva na zajedništvo za europsku BiH, pozdravljajući predaju odgovora na 3,242 postavljena pitanja. Postavljena su nakon toga i dodatna pitanja gdje su ponovno Hrvati dali svoj doprinos.

3. Podržavanje ANP-a u okviru Vijeća ministara, HDZ BiH:

U okviru Vijeća ministara BiH dužnosnici HDZ-a BiH predlagali su usvajanje i slanje ANP-a u sukladnosti s principima integracije u NATO. Političke opcije PDP i SDS su, nažalost, višestruko puta (ukupno 7; 5 na sjednicama, 2 u radnim verzijama) destruktivno djelovale stopirajući daljnji napredak NATO integracija i izvršavanje državnih dužnosti. Kroz svako djelovanje hrvatski dužnosnici vodili su se prioritetnim ciljevima stranke HDZ-a BiH, a to su članstvo u EU i NATO-u.

4. Ministarstvo obrane i Povjerenstvo za NATO integracijski put BiH, HDZ BiH:

Hrvatski politički dužnosnici, članovi HNS-a i HDZ-a BiH po odluci predjsednika Dragana Čovića i predsjedništva imenovani su u ključna tijela u bh. institucijama koja svojim djelovanjem doprinose putu u EU i NATO. Aktivnim obnašanjem funkcija ministra obrane BiH (Marina Pendeš), zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH (Vjekoslav Bevanda), predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH (Josip Brkić), voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamantarnoj skupštini BiH (Nikola Lovrinović) značajno su doprinijeli napretku ka članstvu u NATO-savezu. Svaka njihova odluka, glasanje i djelovanje bilo je sukladno odlukama HDZ-a BiH: pozitivno, proaktivno i korak prema napretku BiH u euroatlantskim integracijama.

5. Republika Hrvatska članica NATO saveza, HDZ RH – HDZ BiH

Republika Hrvatska 2009. godine postaje članicom NATO saveza, te unutar organizacije pruža intenzivnu podršku za integraciju BiH u ovaj savez. Republika Hrvatska najveći je saveznik Bosne i Hercegovine koji se zalaže za njezinu stabilnost, mir, razvoj i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Kao sestrinske stranke dijelimo iste stavove i vrijenosti i po ovom pitanju, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Samo lud ili kakav ovisnik narkotik može stat uz vas sav svoj kredit kod naroda u zadnje vrijeme ste potrošili sad ste na infuziji

  • Cinjenica je da nas HDZ vodi u EU,svaki dan netko odlazi,toliko dobra nam cinite…nemojte vise…mislite malo na sebe i svoje ….dobrocinitelji nasi….sjeme vam se zatrlo!!

  • Nema ni od prdeži pozitivnih komentara, joj kad vam Dario Knezović Peđa bude načelnik, on će vas sve zbaciti! Onda će bit kuku meni!

  • Dragan je cudo od covjeka. Sve on, on je ispred stranke ispred HNS. To su mali pijuni koji njega slusaju, inace lete na biro… Dragan spasava Aluminij, vodi nas u EU, NATO, djecu nam salje u Njemacku i evropske zemlje, sa Kardinalom je u savrsenim odnosima. Ja bih da Dragan, dobrocinitelj rekne i mladu misu. Toliko dobra od jednog covjeka a narod nikako da to prepozna. Hvala ti Dragane, dobrocinitelju hrvatskog naroda…

  • Pa ljudi mi smo u Europi od 68 god.Moj otac je morao ,kao što i sad nemamo drugog izbora.Mi ćemo u Europu ne kad Dragan kaže nego kad kaže neko iz Brisela.Ko nas šta pita,male ribe jedu velike,ne hvalimo se sa moći,i umijećem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.