Halal certifikat iz BiH priznat u cijelom svijetu

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH ove godine obilježava 10 godina uspješnog rada, a formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pokrenula projekt njezinog osnivanja 2006. radi uspostavljanja sustava koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom halal.

Iz Agencije navode da danas njihov certifikat vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sustavima koji, osim vjerskog klanja životinja, jamči da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam.

Bosna i Hercegovina je prva europska zemlja koja je uspostavila Halal standard i uređen sustav halal certificiranja proizvoda i usluga.

Direktor Agencije Amir Sakić izjavio je da su, shodno međunarodnim normama i najboljim svjetskim praksama i iskustvima, izgradili sustav halal certificiranja koji je kompatibilan s drugim međunarodnim standardima koji uređuju susutav upravljanja kvalitetom i u skladu je s halal-standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I – Halal food.

Osim sudjelovanja u aktivnostima Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske suradnje (SMIIC/OIC), Agencija je član tehničkog povjerenstva Europskog instituta za standardizaciju CEN/TC 425 – Halal hrana, koji radi na izradi europskog standarda za halal hranu, priopćeno je iz te agencije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.