Ministar u BiH na mobitel potroši više od nečije mjesečne plaće

Direktor mobitel

Visina prosječnih mirovina i najnižih plaća godinama se u Bosni i Hercegovini nije značajno promijenila.

Ovaj ugroženi dio stanovništva, kako se to ovdje kaže, jedva ”sastavlja kraj s krajem”, mirovine često kasne, plaće također, a uglavnom nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe. Umjetnost preživljavanja ovdašnjih umirovljenika pravi je odraz stanja u kojem se društvo nalazi. A opet su, istraživanja kažu, najredovitije platiše računa za komunalne usluge, piše N1.

Dok umirovljenici preživljavaju, institucije se rasipaju. Samo u 2015. godini, samo jedna čestitka hrvatskoga člana Predsjedništva BiH u novinama koštala je 1.750 KM + PDV, iznos koji pokriva pet iznosa prosječnih mirovina.

A iznosi minimalnih plaća? Statistika kaže, iznos koji dobar dio stanovnika ove zemlje na ime plaće dobije mjesečno (oko 400 maraka) manji je od iznosa koji za troškove mobitela svakoga mjeseca na raspolaganju ima jedan državni ministar, Civilnih poslova recimo.

Uz razumijevanje potrebe komuniciranja institucija, međusobnoga i s ”vanjskim svijetom”, porazno djeluje podatak iz Pravilnika o korištenju telefona Ministarstva civilnih poslova dostupnom na internetu.

Tamo piše da je ukupni godišnji proračun za pokrivanje troškova mobilnih telefona službenika Ministarstva u 2015. godini iznosio oko 33.000 maraka. Pojedinačni dozvoljeni troškovi za korištenje mobitela pokazuju da je mjesečni (dopušteni) trošak ministru – 500 maraka, a njegovom zamjeniku 200 maraka.

Tajnik Ministarstva za troškove mobilnoga telefona mjesečno može potrošiti 150 KM, a za ovu vrstu troškova predviđeno je i da kurir u Ministarstvu prima novac. Simboličan, ali redovan.

(N1)


2 komentara

  • Ovdje se ne radi o jednom ministru nego svim ministrima,zamjenicima,tajnicama itd.Gdje je tu topli obrok,odvojeni život,gorivo,odjela,službeni auti,održavanje tih luksuznih bjesnih vozila,pa vozači itd. Dobro ikako opstajemo sa ovolikim lopovlukom i kriminalom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.