Grude: U subotu Božićno silo uz guslarske i gangaške legende

U subotu, 17. prosinca 2016. godine, u 19 sati kino dvorana u Grudama bit će središte guslarskih legendi i starih legendi izvornoga pjevanja – gange, u sklopu tradicionalnoga petoga Božićnoga sila, kojega organiziraju braća Damir i Jure Miloš. Na ovoj manifestaciji nastupit će izvođači na guslama koji dolaze iz šire regije, kao i najlegendarniji živući gangaši.

Svi oni koji posjete ovu manifestaciju moći će vidjeti najbolje guslarske i gangaške virtuoze te će moći uvidjeti raznolikost sviranja i pjevanja na guslama, kao i način ganganja, razlike jednoga područja u odnosu na drugo.

Ovakav oblik manifestacije jedinstven je u široj regiji. Cilj je manifestacije prikazivanje raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama te poticanje međuljudskih odnosa. Dramsko-izvorna večer, stare priče i pjesme, kroz gusle, kao i gangu, na izvoran način svakoga izvođača, predstavit će djelić izgubljenoga vremena, a – ono što je najbitnije – manifestacija će povezati izvođače iz različitih krajeva gdje gusle i ganga obitavaju.

– Sama tematika večeri je zanimljiva. Želimo da se ova večer odradi u izvornom stilu. Pozornica će, kao i prethodnih godina, biti uređena na starinski način te će se na njoj izmjenjivati guslar za guslarom, potkrijepljeni našom himnom – gangom. Dolaze nam guslari koji su višestruki republički i savezni prvaci, kao i najcjenjeniji izvođači gange, poput Srećka Petrušića „Sire“ iz Ljubuškoga. Uistinu će se moći vidjeti raznolikost nošnje, umijeće guslarskoga i gangaškoga tehniciranja, ponašanje guslara na pozornici, raznolikost pjevanja te različite povijesne teme preko gusala, poručio je Jure Miloš.

– Svi oni koji vole i cijene kulturu, običaje, i oni koji vole gusle i gangu, kao i oni koji se žele tek s tim upoznati, ne bi trebali propustiti ovo silo jer će imati što vidjeti. Osjetit će se i onaj starinski ugođaj koji je krasio domove naših predaka, pogotovo u božićno vrijeme. Uz guslare i gangaše specijalni gost večeri bit će Branko Medak.

Na koncu, najvažniji ugođaj i bit večeri daje publika, koja nas je svake godine odlično podržala, a ova manifestacija, na kraju krajeva, održava se radi publike. Stoga, dođite u što većem broju, ističu braća Miloš.

Kako vidimo braća Miloš svake godine imaju različite izvođače, što doprinosi raznolikosti ove večeri. Zbog toga i ove godine vrijedi posjetiti Božićno silo i vidjeti i spoznati kulturni izvorni svijet. Kao i svake godine, ulaz je slobodan, javljaju organizatori.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.