BiH opasna jer ima najviše boraca u ISIL-u po glavi stanovnika

BiH ima najviše stranih boraca – građana koji su se pridružili ekstremistima u Siriji i Iraku – po stanovniku, upozorio je u Zagrebu pomoćnik američkoga državnoga tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee.

Prijetnja za regiju

– Fenomen radikalizma jača. Ponekad jest povezan s religijom, a ponekad ne. Kakvi god da su izvori radikalizma, prijetnja su za stabilnost zemalja u regiji, posebice zemalja sa slabim institucijama. Na Hrvatsku izravno utječu događaji u BiH zbog 1000 kilometara duge granice koju dijele dvije zemlje – dodao je Yee, koji se u Zagrebu zaustavio kako bi razgovarao s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom te čuo hrvatske stavove o BiH uoči sastanka Vijeća za provedbu mira u toj državi, prenosi Večernji list.

Opasnost od terorizma i stranih boraca te destabilizacija stanja i “povećana aktivnost Rusije”, kako je rekao, stavlja BiH u fokus aktivnosti zapadne diplomacije i obavještajnih zajednica te NATO-a koji je u novom izvješću o zapadnom Balkanu, koje nije za javnost, nabrojio niz ugroza, od hibridnoga ratovanja do radikalizma. Dosadašnji odgovori vlasti u BiH nisu dovoljni, upozorava se i u izvješćima NATO-a, ali i SAD-a, koji ih godinama pokušavaju “prisiliti” da se ozbiljnije uhvate ukoštac s tim problemom.

– Problem su BiH, Kosovo i Albanija. Stoga su moji napori usmjereni prema tim državama – kazao je tako još prije tri godine savjetnik State Departmenta za koordinaciju protiv stranih boraca Robert Bradtke, netom nakon što se u Zagrebu sastao s američkim veleposlanicima iz zemalja na zapadnom Balkanu.

SAD je u tu regiju poslao i istražitelje koji su trebali ojačati okvir za borbu protiv stranih boraca. Također, posjet šefa CIA-e Johna Brennana ove godine Sarajevu otkrio je kako je briga i kontingent oružja koji curi u druge države te koji se koristio i u terorističkim napadima.

Iako ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić govori da je na stranim ratištima oko 140 osoba iz BiH te da ih je oko 50 poginulo, a član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je neophodno uspostaviti programe deradikalizacije kaže kako se problem preuveličava te da u Hrvatskoj buja ustaštvo, a Hrvati odlaze ratovati na strana ratišta, poput ukrajinskoga, ovogodišnje izvješće Vlade Azinovića i Muhameda Jusića za Atlantic Initiative spominje veće brojke, ali i zabrinjavajući demografski profil.

Na milijun stanovnika dolazi 65 boraca, kažu. No, prema belgijskim podacima, taj je omjer čak 88 na milijun stanovnika, čime se BiH u Europi smješta odmah iza Kosova. Azinović i Jurić uspjeli su identificirati 188 muškaraca, 61 ženu i 81 dijete koji su otputovali u Siriju i Irak iz BiH između 2010. i 2015. godine. Treba napomenuti da je riječ o identificiranim borcima te da je stvaran broj veći, prenosi Večernji list.

Odlaze cijele obitelji

Indikativan je podatak da je, u usporedbi s kontingentima iseljenika iz drugih zapadnih država, bosanski kontingent stariji – prosječna dob je 31 godina – te uključuje više žena. Udio žena iznosi 36 posto, što je dvostruko više od europskoga prosjeka.

– Razlog tomu su odlasci cijele obitelji, tzv. hijra. Ponekad odlaze tri generacije – kažu. Također, samo 45 % su muškarci u dobi za rat.

(www.jabuka.tv)
8 komentara

  • Asade brate ne stedi granate sredite ih ti i putko da nam se ne vracaju alepo je slobodan ajmo sad jos Raka Ibdil Del al Zor da napokon zavrsi to krvoprolice podivljalih sunitskih ekstremista

  • Ove bradonje koje se šepure po Maoči,Travniku,Sarajevu,Bugojnu,Konjicu oni neće niti raditi niti na ratišta.Oni glume neke velike islamiste,ne poštuju zakone,rade što hoće i vrijeđaju koga hoće.To je šljam i teret ovog društva i teret naj veći bošnjacima dugoročno.

  • Dobro ti ih Rusi tamane po Iraku i Siriji te islamiste i fanatike. Ubojice i teroriste. Gledan jutros RT I CNN,kažu da su ih potamanili 50 tisuća u zadnje dvvi godine.Pa kolko ih onda ima , još se nedaju,žilava neka sorta.

  • A što sad kažu govnari kao Hadžiserović, efendija Serić, Bakir Izmetbegović, izdajica roda svoga Sejdo Komšić, kriminalac (jučer optužen za isisavanje iz državnog proračuna 43.000.000 KM) Nikšić, izdajničko-kriminalni kretenoid Slavojko Kučkić, Stevan Mesić, Telac Lijanović, Štefica Zločinković Galić, Vesna Teršelić, srbo – četnička obitelj Pusić, Ostojići, Bauci, Stazići, Jovanovići, Dežulovići i ostačla zvjerad iz Yugo – ZOO vrta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.