Porezna uprava utjerala strah u kosti pa pozvala na partnerstvo

Porezna uprava Federacije BiH je 7. prosinca 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 215 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

Tijekom inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 66 neprijavljenih radnika, 13 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnoga organa, 58 obveznika koji nisu izdavali račune i 19 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnoga uređaja zapečaćen je 51 objekt i izdan 121 prekršajni nalog, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 274.800 KM.

Porezna uprava Federacije BiH je tijekom 29 provedenih jednodnevnih akcija na području Federacije BiH izvršila 7.053 kontrola, kojom prilikom je otkrila: 2.401 radnika s neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), da je 1.053 objekta radilo bez odobrenja za rad, da 2.209 subjekata nije izdavalo račune i da je 650 objekata poslovalo bez instalirana fiskalnoga uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti Uprava je zapečatila 1.682 poslovna objekta i izdala 4.477 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 10.249.630 KM.

Iz Porezne uprave pozivaju porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata, već da posluju legalno, a novac koriste za unaprjeđenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh bit će na zavidnoj razini kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije.

Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakoga radnika, odnosno da postupa u skladu s poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava, navode iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

– Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i ne plaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskreciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona.

Prijave se mogu dostaviti putem: e-maila: [email protected] i [email protected], putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i putem besplatnoga poziva 080 020 333 te putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“, priopćeno je iz Porezne uprave FBIH.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

  • Ma čista korupcija. Ja sam imao firmu dolje koja je usluge vršila prema stranim državama. Naša porezna o tome nije pojma imala kome ta firma treba porez da plati. Ali kada su inspektori došli u kontrolu i sami se nisu mogli snaći sa sistemom toga rada firme. E onda su počeli da mi pametuju da u putnetroškove se nemogu km obračunavati ako se putuje osobnim autom. Pošto ja nisam imao vremena za takve glupe rasprave, onda sam ja njima ponudio 2000,00 km i da to bude rješeno. Inspektori su to jedva dočekali ali se nisu nadali da ja to sve snimam. Svi dokazi postoje i moje prve misli su trebalo bi to u javnost predati. Ali kada promislim kolika ja korupcija u toj državi onda san sam sebi rekao; nediraj u govno jer će zasmrditi ako ga dirneš. Porezna u toj državi je najveći dio mafije. To je žalosno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.