Grude: U sportskoj obitelji Ćorluka stotine pehara i medalja svih boja i oblika

Vidjeti u istoj kući i u istoj vitrini stotine pehara, medalja svih boja i oblika, diplome i priznanja za pojedinačne i momčadske naslove prvaka na općinskim, mediteranskim, državnim, europskim, svjetskim i raznim drugim prvenstvima, uistinu nije lako, piše Večernji list BiH.

Gomilanje medalja

Osobito ako su tu gomilu medalja osvojila tri brata i njihov otac. A otac je Mladen Ćorluka, u Grudama poznat kao Mađar. On je počeo kao nogometaš, izborivši mjesto u Bekiji (danas NK Grude), čiju je seniorsku majicu obukao sa 16 godina i nosio je idućih 20 godina. Ni tada nije prestao dolaziti na popularnu Elić luku, gdje je trenirao razne generacije nogometaša, prvu momčad u više navrata:

“Nemam precizne podatke, ali u tom sam razdoblju odigrao između 750 – 800 utakmica. Ne znam koliko sam pogodaka zabio, ali većinu iz slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Znam da sam promašio samo jedan, ostale niti ne pamtim…”

Kada je prestao igrati, radio je s djecom, pa i s najstarijim sinom Andrijom (1993. godište). Andrija je rano ostavio nogometnu loptu i preselio na boćarsko igralište. Vremenom je postao vrhunski boćar. I tu je otac Mladen imao važnu ulogu, jer i sam je bio istaknuti igrač i trener – voditelj u boćarskom klubu Grude.

Gledajući starijeg brata, Mate (1999.), najmlađi član obitelji i sam je počeo boćati… Ma, što počeo! Već s 11 godina osvojio je naslov juniorskog prvaka BiH!

“I ja sam se jedno vrijeme bavio boćanjem. Nisam bio loš, ali u kući sam bio tek treći, iza Mladena i Mate”, kaže srednji brat Josip (1995.), danas važna karika u NK Široki Brijeg:

“Čekaj malo. Nisi ti treći, tek si četvrti, jer i dan-danas sam jači od tebe”, šali se otac Mladen, pa onda ozbiljno dodaje:

“Josip se okrenuo nogometu, tu je jači od svih nas… ”

Ne samo jači, jer Josip nam se čini “najradišnijim” u momčadi s Pecare, ostavljajući dojam nogometaša uvijek “gladna” treninga. Ništa čudno, ta otac mu je “nakalemio” radne navike još u petoj, šestoj godini života, od kada ‘proganja’ loptu na travnjaku Elić luke, kasnije na Pecari:

“Počeo sam kao vezni igrač. Sa Širokim sam osvojio juniorski naslov prvaka BiH. U istoj sezoni Mirko Marić i ja zabili smo 60 golova! Mirko 32, ja ‘samo’ 28. Kod seniora igram kao desni bek ili desno krilo. Dao sam pet golova, imam i sedam asistencija. Do sada imam 94 službena nastupa u prvenstvu, kupu i Europi. Imam i 11 nastupa za razne mlade reprezentacije BiH. Bit će još bolje, samo neka bude zdravlja”, kaže Josip.

Za zdravlje u kući “zadužena” je majka Dajana, medicinska sestra, jedina koja se u kući ne bavi sportom:

“Nije baš tako, kao učenica u školi dobro je igrala ‘između dvije vatre'”, dodao je netko od muških glava, dodajući da je uloga gospođe Dajane najvažnija u domu Ćorluka:

“Mama se brine ne samo za ‘medicinu’ nego i za našu opremu, ishranu i svaku drugu sitnicu u kući…”

Suigrači u klubu

Otac Mladen te Andrija i Mate godinama su sa suigračima u BK Grude osvajali sve što se moglo osvojiti.

Uz ostalo, s Grudama su 3–4 puta bili boćarski državni prvaci. Klub je 2010. godine osvojio europski Kup nacija, što je u usporedbi s nogometom kao osvojiti Europsku ligu!

Klub je bio “strava jak” iako je utemeljen tek 1998. Četiri godine kasnije bio je organizator Europskoga boćarskog prvenstva, 2007. Svjetskog. Andrija je na SP-u u Zagrebu 2008. osvojio juniorsku broncu.

Bio je treći i na EP-u u Pazinu u seniorskoj konkurenciji, a 2013. na Svjetskome juniorskom prvenstvu u Marseillesu osvojio je srebrnu medalju. Godine 2008. Andrija je bio i sportaš godine u BiH u izboru Olimpijskog odbora.

Priznanja i rekorda na raznim razinama ima još puno… Mlađi brat Mate, juniorski sportaš godine u BiH 2012., ima dvije brončane juniorske medalje sa svjetskih prvenstava (Lyon 2011. te Eybens 2012.).

Razne druge naslove državnih prvaka i rekorde BiH u više boćarskih disciplina teško je i nabrojati:

“Nažalost, BK Grude više ne djeluje. Ali, mi bez boćanja ne možemo. Nastupamo za klubove u Hrvatskoj. Ja sam igrao za BK Biston iz Baške Vode, sada sam u Metkoviću. Mate igra za BK Hidroelektra Dubrovnik. Obojica najviše volimo discipline brzinsko i štafetno izbijanje. Imamo još ambicija igrati na Europskim i Svjetskim prvenstvima, na kojima zasad imamo zajedno 14 nastupa… Ipak, prva nam je želja da naš BK Grude opet oživi, da igramo za matični klub”, kaže Andrija Ćorluka.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Svaka čast prijateljice, četvoricu momaka prve lige imaš a nisi se pošteno ni pohvalila. Svaka čast ocu ali majka je tiha ali moćna logistika.

  • Svaka čast prijateljice, nisi se pošteno ni pohvalila da imaš četvero prvaka. Čestitke Mađaru ali tebi pehar jer majka je uvijek tiha ali moćna logistika.

  • Aj majke ti ne serite.Sami umisljeni i priseravaju.Samo da se pise.Caca lopov budala.Forsira nesto i prenapuhava.Sve se zna.Malo blizi suradnici znaju sve.Di je on sta platio.Dok je kra u Bekiji dobro.Kad nije vise moga drz buce .Sve dabana.Di je to covik sta platio pa otisa.Budala teska.Sam osebi pise clanke i daje novinarima.Ljudi ga ismijavaju i blate.Malo pobolje treba uc u srz Madara.Sto se tice odanja po crkvi i pretjerivanja .To tolko da se zna da je mama Hrvatica…Dosta da se neblate .Jada komentara po portalima.Toliko uspijesne dijece u opc.Grude.Cista sramota.Bjez stim i nesramoti se.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.