Grude dobivaju Galeriju, a knjižnica nove prostorije

Nakon što se krenulo s gospodarskom aktivnošću i prenamjenom prostorija Bekije u središtu Gruda, mnogi su se počeli pitati što će biti s Narodnom gradskom knjižnicom koja se nalazila u jednom od prostora.

Rješenje za knjižnicu tražilo se već duže vrijeme s obzirom da ona sadrži više od 20 tisuća knjiga i trenutačni prostor bio je skučen. Izgleda kako je taj problem sada riješen i ona će uskoro biti premještena u zgradu koja se nalazi pokraj radiopostaje Grude u Parku hrvatskih velikana. Knjižnica je u fazi preseljenja, knjige se prepakiraju i smatram kako će u razdoblju od mjesec i pol do dva mjeseca biti preseljene sve knjige te kako će knjižnica nastaviti s radom.

“U navedenoj zgradi nalaze se dvije etaže stanova, a za kulturu bismo koristili prizemlje i podrum. Tu bi osim knjižnice bile i kulturne institucije iz općine Grude” – kazao je za Večernji list grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Potvrdio je i kako je u podrumu izvršeno preslagivanje, pratila se građevinska stabilnost zgrade i funkcionalnost prostora, pa se zaključilo kako bi se podrum mogao iskoristiti za uređenje Galerije općine Grude.

grude_knjiznica2

Upravo će navedena lokacija poslužiti za dom kulture, za koji se rješenje traži još od 2010. godine kada je Matica hrvatska Grude slala dopis općinskom i županijskom vodstvu u kojem je za dom kulture tražila zgradu stare policijske postaje u Grudama. Iz Županije, koja je nadležna za tu zgradu, tada su odgovorili kako će se ona iskoristiti za Općinski sud i Zemljišno-knjižni ured, no od toga do danas nije bilo ništa. Kako sada stvari stoje, općinsko vodstvo pronašlo je rješenje tako što će mnogi koji su prethodnih dana bili zabrinuti za sudbinu knjižnice u Grudama doći na svoje.

Narodna knjižnica Grude osnovana je 1964. i do danas uspješno obrazuje i prenosi znanje mnogim naraštajima i generacijama. Ravnateljica ove institucije je Venka Šimić, a s njom knjižnicu vodi i knjižničarka Snježana Barić.

(Večernji list)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.