Gruđanka dobitnica specijalne nagrade za filantropiju u BiH

Žana Alpeza, poduzetnica i aktivistica iz Gruda, dobitnica je ovogodišnje specijalne nagrade za doprinos individualne filantropije u BiH.

Nagradu dodjeljuje Fondacija “Mozaik” u partnerstvu sa SIGN mrežom, a uz financijsku potporu EU-a i Balkanskog fonda za demokraciju,a dodijeljena joj je u Sarajevu.

Nije odustala

Projekt za cilj ima isticanje i prepoznavanje osoba i kompanija koje su svojim radom i financijskom potporom značajno doprinijeli razvoju zajednice te osnažiti druge pojedince i kompanije da svojim doprinosom potaknu razvoj te poboljšaju kvalitetu života. Udruga “Pravi put”, kojoj je Žana Alpeza jedna od utemeljitelja, u Beogradu je dobila nagradu “Balcan awards 2019.” koja se dodjeljuje za socijalno-humanitarno djelovanje.

Žana Alpeza rođena je u Ledincu u općini Grude. Bavila se raznim honorarnih poslovima. Tako je 2011. godine od Interventnog fonda za žensko poduzetništvo Sarajevo, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH, dobila nagradu za jednu od najboljih poduzetničkih ideja. Nakon slabijeg poslovanja u tvrtki u kojoj je bila zaposlena, skoro svi djelatnici ostali su bez posla, pa tako i Žana. No, nju to nije obeshrabrilo te je krenula u nova usavršavanja, dodatne edukacije pa je u 2012. godini dobila novčana grant sredstva i tako nastavila s idejom za žensko poduzetništvo.

Zahvaljujući tome, otvorila je poljoprivredni obrt koji ima dvoje zaposlenih. I danas s tim projektom pomaže osobama s invaliditetom, posebno ženama.

Žana Alpeza bila je jedina žena iz Hercegovine koju je nominirala Fondacija “Mozaik“ uz potporu Balkanskog fonda za demokraciju za individualnu filantropiju. Svakodnevno, uz svoje obveze, ima vremena za pomoć onima kojima je najpotrebnija, kao i kroz svoje djelovanje kroz Udrugu “Pravi put” i na razne individualne načine, prenosi Večernji.ba.

Pomoć bolnicama

O osnivanju Udruge “Pravi put” počela sam razmišljati s kolegicama iz Gruda i Sarajeva. Do tada smo se prijavljivale na puno projekta kao individue, što i nije davalo težinu prepoznavanja i kvalitetu. Pomagale smo bolnicama i pučkim kuhinjama kroz akcije koje smo radile preko stranice na Facebooku “Pomozimo bolesnima i siromašnima”.

Osnivanje Udruge 2015. godine olakšalo je naše humanitarno djelovanje. Svrha i ciljevi Udruge su potpora, umrežavanje, razmjena podataka, prenošenje drugima svoje stečeno iskustvo i znanje. Djelujemo na području čitave BiH pa i šire. Na području Hercegovine završeni su neki od važnih projekata s vladinim sektorom, raznim organizacijama, kako domaćim tako i inozemnim, nevladinim sektorom, vijećima mladih raznih općina i slično, kaže Žana Alpaza, mentorica u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije Herag na području strategija i planiranja tržišta.

(www.jabuka.tv)

 
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.