Grubeša: Reforma pravosuđa ostaje prioritet

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i dalje će se zalagati za jačanje vladavine prava u BiH, donošenje niza novih zakona, strategija, projekata, ekspertne analize bh. zakonodavstava i zakonodavstva zemalja EU, izjavio je Josip Grubeša, koji će i u novom sazivu Vijeća ministara BiH obnašati dužnost ministra pravde.

BiH je pravna država, država u kojoj kriminal i korupcija ne smiju biti jači od države, kao jednog od temeljnih uvjeta pridruživanja BiH Europskoj uniji i NATO-u, poručio je Grubeša, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Dodao je kako je jedan od većih projekata koji se privodi kraju otvaranje i stavljanje u funkciju zatvora na državnoj razini, koji je nakon 13 godina konačno sagrađen te su stvorene pretpostavke da bude stavljen u funkciju na proljeće ove godine.

Mišljenja sam da svi imenovani ministri u novom sastavu Vijeća ministara BiH imaju potrebne profesionalne kvalifikacije i odgovarajući stupanj političke težine i odgovornosti, pa stoga ne očekujem i ne vjerujem da će biti opstrukcija u radu s kojima sam se dijelom susretao u prethodnom mandatu, već naprotiv, da ćemo imati korektnu i uspješnu suradnju, kazao je ministar pravde BiH.

Istaknuo je kako će intenzivirat rad na postojećim i novim projektima, a od kolega ministara očekuje potporu pri njihovoj realizaciji.

Ministarstvo pravde BiH ima dugoročne strateške ciljeve koje nije moguće završiti u jednom danu. Temelj svake pravne države je neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe, te bi reforma cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH, uključujući i VSTV, trebala biti konstantan i trajan proces. Reforma pravosuđa je bila i ostaje moj prioritet, pa ću u narednom razdoblju dati sve od sebe da ponovo pokrenemo ovo pitanje i da u što skorije vrijeme iznađemo rješenje s kojim ćemo izaći pred Parlamentarnu skupštinu BiH, kazao je.

Kada je u pitanju Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), Grubeša je podsjetio da je formirana radna skupina sastavljena od stručnjaka sa svih razina koja će analizirati postojeće rješenje, uzeti u obzir procjenu Stručne komisije te druge odgovarajuće pokazatelje i temeljem toga napraviti održiv nacrt zakona koji će u organizaciju VSTV-a unijeti nužne promjene.

Osvrnuo se na važnosti pravosuđa za europski razvoj BiH, istaknuvši kako je prioritet jačati i održavati nezavisnost, odgovornost, efikasnost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava u BiH.

BiH je usvojila Strategiju za reformu sektora pravde. Mi imamo Akcijski plan za Strategiju sektora pravde. U Strategiji za reformu sektora pravde je jasno rečeno da za sva zakonska rješenja, o Ustavnom sudu BiH, Sudu BiH, Tužiteljstvu BiH, treba naći način kako ih donositi, odnosno mijenjati. Dinamika, tempo, način kako će se to odvijati, moramo se mi unutar Bosne i Hercegovine dogovoriti, zaključio je ministar Grubeša, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.