10 najboljih filmova s pljačkama

Vjerojatno svi volimo filmove u kojima se događaju neke velike pljačke. Sva ta napetost koje ne može nedostajati u takvim filmovima, dobra glumačka postava, lukavost kriminalaca i policija koja želi predvidjeti njihove poteze i dokrajčiti ih.

Zato vam donosimo listu najboljih…

1. Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške

Eddie, Tom, Bacon i Soap uključuju se u najveću kartašku igru u životu. Iako su sa sobom uzeli sve što imaju, na kraju završe s dugom koji bi ih mogao koštati više od novca. Sada moraju uložiti sve moguće vrijeme kako bi dobili novac, platili dug i ostali živi…

2. Privedite osumnjičene

U kalifornijskom gradu San Pedru dogodio se neviđen zločin: zbog mutnih novčarskih poslova u luci je ubijeno tridesetak ljudi. Jedina dvojica preživjelih, Mađar i neugledni bogalj Roger Kint (K. Spacey), za kojega se ispostavi da radi kao krijumčar oružja, jedini su stvarni svjedoci događaja. Prilikom policijske istrage koju vodi iskusan istražitelj Kujan (C. Palminteri), Kint počne pripovijedati kako se zločinačka akcija odvijala, što joj je prethodilo i koji su joj bili pravi razlozi. Trag priče seže do drugog zločina koji se zbio prije dva mjeseca u New Yorku kod velike pljačke oružja. Kujan vjeruje da bi organizatori te pljačke mogli biti ključ za rješenje tragedije iz San Pedra, osobito glavni osumnjičenik, bivši policajac Keaton (G. Byrne). Kintova priča, kao i elementi iskaza koje iznosi Mađar u bolnici, upućuju da je stup zločina izvjesni Kayser Söze, briljantni kriminalac o kojem se ništa ne zna…

3. Vrućina

Neil McCauley (Robert De Niro) je lopov, jedan od najboljih. Usamljenik koji ima životni moto: ne vezuj se ni za što od čega ne možeš pobjeći za 30 sekundi. Po izlasku iz zatvora McCauley okuplja ekipu i ponovo kreće u pljačkaške pohode. Lt. Vincent Hanna (Al Pacino) je poručnik Odreda za ubojstva i pljačke u policiji Los Angelesa, koji je potpuno predan svome poslu, te mu se zbog toga raspao i privatni život, a posao je jedino što mu je preostalo.

Kada McCauleyjev tim tijekom jedne akcije ubije čuvare, Hanna će preuzeti ovaj slučaj kako bi stao na put bandi i izveo je pred lice pravde. Izgleda da je ekipu nemoguće raskrinkati , ali Hanna zahvaljujući mreži doušnika i detaljima iz njihovih privatnih života polako počinje sklapati mozaik.

4. Zdrpi i briši

Čuveni kradljivac Franky Four Fingers (Benicio Del Toro) na proputovanju je kroz London s dijamantom ukradenim u Belgiji. No isporuku dragog kamena šefu bande Aviju (Dennis Farina), koji čeka u New Yorku, prekida drska pljačka. U međuvremenu, dva boksačka promotora otkrivaju neobičnog, naizgled nepobjedivog borca (Brad Pitt) irsko-romskog podrijetla i nadaju se velikom uspjehu. Kada osvetoljubivi Avi stigne u London, otvaraju se paklena vrata, i putovi mnoštva sumnjivih tipova željnih brze i lake zarade prepliću se. Slijedi konačna bitka za dijamant

5. Pljačka

Jedna od najvećih pljački u povijesti Britanije završila je bez ijedne uhićene oso­be, a opljačkani novac nikada nije pronađen. Lopovi su iskopali tunel do banke i ukrali sefove pune nakita i novca, ukupne vrijednosti oko 3 milijuna funti. O pljački se na naslovnicama pisalo neko­liko dana, a onda je odjednom sve prestalo. Ovaj film otkriva sve što je dosad skrivano: kraljevski seks skandal, korupciju u visokom društvu i savršeni zločin.

6. Rififi

Jedan od najpoznatijih i najboljih pljačkaški filmova ikad. U pitanju je film čije su ideje preuzeli brojni pljačkaški filmovi nakon njega. Četvorica kriminalaca su isplanirali pljačku tako da izgleda da ne može ništa poći po krivu, ali neočekivane greške zakuhaju situaciju.

7. Reservoir dogs

Joe Cabot iskusni je kriminalac koji okuplja skupinu lopova kako bi izveli veliku pljačku dijamanata. Važan dio njegova plana jest da se pljačkaši međusobno ne poznaju, ne znaju ni imena, a sve u svrhu da – ako nekoga od njih uhvati policija – ne može odati ostale. Imena im daje po bojama: Mr. White, Mr. Orange itd… Nakon što u flashbackovima vidimo akciju pljačke, radnja se smješta u skladište u kojem se Mr. Blonde/Vic okrutno iživljava na čovjeku za kojega misli da je policajac. Počinje igra živaca s mnogo krvi i nasilja, sve do završnog obračuna i zadovoljenja pravde…

8. Oceanovih 11

Plan je dogovoren. Pravila su jasna. Ako sve bude išlo dobro za Dannyja Oceana (George Clooney) i njegove prijatelje, isplata je 150 milijuna dolara. Podijeljeno s 11… Oceanovih jedanaest je spoj vještine Oscarom nagrađenog redatelja Stevena Soderbergha i dovoljno zvjezdane energije da osvijetli zonu Las Vegasa u ovoj otmjenoj pljački.

9. Početak

Leonardo DiCaprio je Dom Cobb, muškarac koji posjeduje mogućnost manipuliranja snovima. Zahvaljujući ovoj fantastičnoj sposobnosti Cobb je postao iznimno tražen od strane moćnih korporacija koji koriste njegove jedinstvene vještine kako bi nadmudrili konkurenciju i domogli se vrijednih informacija koje bi ukrali manipuliranjem snova. Ipak, njegov najnoviji zadatak je drugačiji od bilo čega što je prije radio. Film je dobitnik 142 nagrade od kojih je potrebno istaknuti četiri nagrade Oscar i to za najbolje specijalne efekte, najbolji zvuk, najbolju montažu zvuka, najbolju kameru te pregršt drugih nagrada i nominacija. Christopher Nolan ovaj je scenarij pisao 7 godina, a film je dobio izvanredne ocjene kritičara.

Jedan od najboljih filmova svih vremena, barem za neke od nas, se na ovoj listi našao iako pljačka nije jedna od glavnih karakteristika filma, iz tih razloga nije na višoj poziciji na ovoj listi.

10. Dobar posao u Italiji

Velika avantura počinje u Veneciji, putuje preko talijanskih Alpa i Philadelphije i završava na ulicama Los Angelesa. Lopovska banda kojoj je na čelu Charlie Croker (Mark Wahlberg) uspjela je izvesti gotovo nemoguću pljačku u Veneciji, samo da bi tijekom bijega doznala kako ju je jedan od njih, Steve (Edward Norton), izdao kako bi najveći dio plijena zadržao za sebe.

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

Neki filmovi s pljačkama također vrijedni spomena:
Pasje poslijepodne
Bratstvo lopova
Bonnie i Clyde

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.