Grlić Radman u Mostaru: Potpora funkcionalnoj BiH te projektima Hrvata i Crkve – Jabuka.tv

Grlić Radman u Mostaru: Potpora funkcionalnoj BiH te projektima Hrvata i Crkve

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak za posjeta Mostaru da Hrvatska podržava stabilnu i funkcionalnu BiH kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i najavio potporu projektima Hrvata i tamošnje katoličke Crkve.

Grlić Radman susreo se u petak navečer s mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem te je obišao Biskupijski centar.

Biskup Palić, koji je prije nekoliko mjeseci ustoličen za novog ordinarija, već je naširoko prihvaćen u Hercegovini, rekao je hrvatski šef diplomacije je posebno istaknuo Palićevu otvorenost.

Sjećam se jedne rečenice koju je (biskup) rekao da želi sanjati BiH koja ujedinjuje i ne dijeli. U tome duhu i Hrvatska Vlada podržava stabilnu i funkcionalnu BiH, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Nama je bitno da se Hrvati ovdje osjećaju ravnopravno i komotno, rekao je Grlić Radman za medije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je nastavak potpore Republike Hrvatske bosanskohercegovačkim Hrvatima kroz brojne projekte, među njima one koje pokreće katolička Crkva poput Biskupijskoga centra u Mostaru u kojemu su arhiv, muzejska riznica i zbirka umjetnina, te velika kongresna dvorana.

Hrvatska Vlada pomogla je financijski i mi smo jako ponosni na ovaj objekt. Nastaviti ćemo i dalje pomagati institucionalno sve programe i projekte Hrvata kako bi opstali i živjeli ovdje te bili ravnopravni u svojim domovima, ispovijedali svoju vjeru u demokraciju u ovoj zemlji koja je njihova domovina, dodao je.

Katolička Crkva ima iznimno važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog i kršćanskog-katoličkog identiteta, rekao je Grlić Radman.

Biskup Petar Palić zahvalio je hrvatskoj Vladi na pomoći za brojne projekte.

Raduje me čuti ovu otvorenost i da će RH nastaviti podržavati projekte biskupije jer sve što biskupija čini, čini u interesu i zaštite ne samo hrvatskoga naroda i vjernika katolika, nego i svih ljudi dobre volje koji su otvoreni i s kojima na ovom prostoru živimo, rekao je, prenosi Hina.

Biskupijski centar bit će “prepoznatljivi znak identiteta na ovome prostoru“, rekao je biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Grlić Radman završava u subotu posjet Mostaru gdje će održati uvodno predavanje u okviru konferencije “Predstavljanje EU fondova”, što se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s početkom u 11 sati.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Sačuvaj Bože. Ulažete u onaj Rašidov bunker, a okoliš sve više i više sliči na favelu. Uzdržavate vi i pomažete samo jad i snobizam, ništa više.

 • u BiH ne može ništa funkcionirati dok postoje 2 famozna Entiteta a 3 konstutivna naroda u BiH. Zašto 2 Entiteta a zašto 3 konstutivna naroda ? kada je i budali jasno da kod 2 Entiteta je jedan narod uvjek viška.

 • Samo se vi Hrvatske držite crkve,a omladina bez posla i bez mogućnosti zaposlenja odlazi,nije mi jasno kome gradite crkvene objekte i šta finansirate.Bez otvaranja novih radnih mjesta ovom kraju pfijegi katastrofa….

  • Vjerojatno. kad budu nailazili ovi što će uskoro bježati od suša i poplava, klimatskih promjena, zbog nestašice hrane itd., da ih ovi kulturnjaci malo pripreme tj. obrade, otupe odnosno sprže u mozak (ko što su do sad radili) prije bauštele kod švaba i sl..

 • Kako je Haso govorio Muji: ” Mujo nemoj me više branit “, tako i Vaša briga za narod. Vi se brinete samo za one koji su poklonici ” Velikog vođe ” svih Hrvata u BiH, a obični puk se može sam za sebe pobrinuti.
  Zato nas ne impresioniraju te izjave o brizi za narod.

 • Blaaaa blaaaaa,blaaaaaaaaaaaa..BLEEEEEEE ,BLEEEEEEEE..
  Samo Milanović konkretan a vi samo blejite.Čuj podrška.Bgt ,ne podržajite nas tako više ,jer perete svoju prljavu savjest i dajete pinku nekakvoj popadiji unaprijed znajući da će nas vrag odnit.Odnit jer nas je ponio ima 30 godina.
  Čemu rat,čemu poginuli i ranjeni ako se tako igrate s nama.
  MRŠŠŠŠ STOKO JEDNA.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.