Grijanje u Sarajevu duplo skuplje nego prošle godine

Dok su u Bosni i Hercegovini i dalje u tijeku izborna previranja, građani zabrinuto čekaju zimu i prve račune sa zimskom tarifom grijanja.

Zbog novog poskupljenja plina od 9,7 posto, očekuje se i poskupljenje grijanja u Županiji Sarajevo. Do sada nije potvrđeno koliko će točno iznositi cijena ove sezone za jednu prosječnu obitelj.

Iz Sarajevogasa kažu da se cijena plina tijekom 2022. godine mijenjala kvartalno. Fakturna cijena na početku godine iznosila je 0,872 KM, a sada je 1,375 KM, a njeno povećanje, prema navodima Sarajevogasa, posljedica je poremećaja na svjetskom tržištu energenata, javlja BHRT.

Na osnovu ove cijene toplane će tek uraditi kalkulaciju svoje cijene toplotne energije prema krajnjim potrošačima. Ni ekonomski analitičari se ne usuđuju dati procjene u kojem obujmu će poskupljenje plina utjecati na poskupljenje grijanja.

Građani su zabrinuti kako će, uz najnoviji val poskupljenja svih životnih namirnica i visoke inflacije, podnijeti i poskupljenje grijanja.

Kažu da je to preveliko opterećenje za njihove ionako preopterećene kućne proračune. Vlasti Županije Sarajevo nisu u prilici pomoći svim građanima da lakše prebrode zimu.

Subvencionirat će samo najugroženije kategorije. U svakom slučaju, poskupljenje grijanja je neizbježno. Prema procjenama stručnjaka, prosječna obitelj, bilo koji energent da koristi, ove godine će morati izdvojiti duplo više novca za plaćanje računa za grijanje.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.