Grčka ‘skinuta s infuzije’

Njemačka kancelarka Merkel je poručila da Njemačka želi stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke. Sarkozy je istaknuo da, ako se referendum bude održao, na njemu bi trebalo odlučivati o tome ostaje li Grčka u eurozoni ili je napušta, prenosi Hina.

Grčka više neće dobivati pomoć Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni, izjavili su u srijedu čelnici Francuske i Njemačke.

Govoreći nakon sastanka čelnika Europske unije s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je na konferenciji za novinare: “Naši grčki prijatelji moraju odlučiti žele li s nama nastaviti ovo putovanje”.

Europske čelnike razljutila je iznenadna i jednostrana najava Papandreoua u ponedjeljak da će raspisati referendum o paketu pomoći koji je Grčka usuglasila s visokim dužnosnicima eurozone na prošlotjednom summitu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na istoj je konferenciji za novinare rekla kako je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke.

Sarkozy je istaknuo da, ako se referendum bude održao, na njemu bi trebalo odlučivati o tome ostaje li Grčka u eurozoni ili je napušta.

Papandreou je šokirao europske partnere i izazvao nemir na financijskim tržištima najavivši u ponedjeljak da će raspisati referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura koji je prošloga tjedna usuglasio s čelnicima eurozone.

Nakon večere s europskim dužnosnicima koju je Merkel nazvala “oštrom i teškom” uoči summita G20 u Cannesu, Papandreou je rekao da će se referendum održati oko 4. prosinca.

“U ovome trenutku ne mogu biti posve precizan, ali bit je u tome da nije samo u pitanju program, nego je pitanje želimo li ostati u eurozoni”, rekao je Papandreou.

Unatoč anketama koje pokazuju da se većina Grka protivi paketu pomoći, premijer je rekao kako očekuje veći potporu građana od one koju bi mogao dobiti od parlamenta.

“Vjerujem da su Grci mudri i sposobni donijeti ispravnu odluku za dobrobit svoje zemlje”, naglasio je Papandreou.

EU i MMF najavili su da Grčka do održavanja referenduma neće dobiti hitno potrebnih osam milijardi eura, koje su trebale stići ovoga mjeseca, jer kreditori žele biti sigurni da će se Atena držati mjera štednje. Tu je poruku Papandreou prenio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prije dolaska u Cannes, kažu europski diplomati.

Papandreou je rekao da Grčka ima dovoljno novca do sredine prosinca kada mora vratiti više od šest milijardi eura kredita.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.