Granična policija BiH u štrajku, na Vinjanima Donjim kilometarske gužve

Granična policija BiH danas u 12 sati je i službeno stupila u štrajk, jer nisu dobili pismena jamstva da će u sljedećih deset dana sa nadležnim iz Vijeća ministara krenuti sa pregovorima. Štrajk se prvenstveno organizira zbog smanjenja osnovice plaće i toplog obroka njihovim službenicima, kazano je na današnjoj konferenciji za medije, javlja Klix.ba.

Glavni inspektor u Graničnoj policiji BiH, Svevlad Hoffman, je kazao da će njihovi službenici postupati u skladu sa zakonom, te da ni u kom slučaju neće biti ugrožene granice BiH.

Osim toga, o eventualnom dužem zadržavanju putnika koji izlaze, ili ulaze u našu zemlju, iz Granične policije su apelirali na strpljenje.

“Mi ćemo vršiti granične provjere u skladu sa Zakonom o graničnim kontrolama”, kazao je kratko Hoffman odgovarajući na pitanje novinara o načinu kako će štrajk biti proveden.

Međutim, mnogima je i dalje ostalo nejasno što će se to promijeniti u graničnoj provjeri, te znači li to da prije štrajka provjere nisu vršene po Zakonu?

Hoffman je novinarima kazao i kako su dobili telegram od Sindikata policije Hrvatske koji im daju punu podršku u održavanju štrajka.

Podsjećamo, najniža plaća službenika iznosi 638 KM, što su iz Granične policije BiH ocijenili da je ispod svake egzistencijalne razine.

Nakon što su granični policajci Bosne i Hercegovine stupili u štrajk, na graničnom prijelazu Vinjani Donji stvaraju se kilometarske kolone. Kako piše Imotskidanas.com na prelazak granice čeka se i po sat vremena.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.