Granična policija BiH pojasnila zašto je zadržala autobus sa širokobriješkim maturantima

U srijedu, 10. lipnja, u jutarnjim satima na Graničnom prijelazu Gorica kod Gruda, autobus s maturantima Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokoga Brijega bio je zadržan sat vremena od strane službenika Granične policije BiH.

Zbog toga su učenici zamalo zakasnili u Split na ispit polaganja državne mature u Splitu.

Istog dana poslali smo upit Graničnoj policiji BiH zbog čega je autobus zadržan iako je 8. i 9. lipnja bez problema prelazio državnu granicu.

Odgovor smo dobili nakon dva dana u kojem je rečeno da je potrebna najava prelaska granice kada je u pitanju međunarodni linijski i izvanlinijski prijevoz.

Granična policija BiH dobila e-mail dopis Ministarstva komunikacija i prometa BiH, 28. svibnja 2020. godine, pri kojem je procedura obavljanja međunarodnog linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika u trenutnoj situaciji u vezi najava vožnji iz BiH prema zemljama Zapadne Europe i obrnuto, koje se realiziraju putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, kao i to da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH od Ministarstva komunikacija i prometa BiH zatražilo da se uključi u proces koordinacije. To je također podrazumijevalo i posjedovanje određene najave za prelazak granice kao i popunjavanje određenih obrazaca koje autoprijevoznici mogu preuzeti sa stranice Ministarstva komunikacija i prometa BiH, o čemu su upoznate sve postrojbe granične policije na terenu, a između ostalog je u dopisu navedeno da će se ta procedura provoditi do ponovnog uspostavljanja normalnog funkcioniranja međunarodnog linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika, pojasnili su za portal Jabuka.tv iz Granične policije BiH.

Iz GP BiH navode da od Ministarstva komunikacija i prometa nisu službeno obaviješteni o izmjenama u postupanju prilikom kontrole obavljanja međunarodnog linijskog ili izvanlinijskog prijevoza putnika.

Ovim putem obavještavamo sve putnike, prilikom planiranja prelaska državne granice, da imaju u vidu trenutačnu epidemiološku situaciju i mjere koje se poduzimaju i mijenjaju u skladu sa situacijom, te napominjemo da Granična policija BiH ne donosi nego provodi odluke nadležnih tijela (od datuma primitka službenog akta za postupanje) te da nema određenog vremena koliko se putnici mogu zadržati na graničnim prijelazima nego se zadrže vremenski onoliko koliko je potrebno da se detaljno obave granične provjere i utvrde sve okolnosti koje su potrebne za prelazak državne granice, zaključili su iz GP BiH u odgovoru portalu Jabuka.tv.

Zbog zadržavanja autobusa prijevozničke tvrtke Miškić bus na granici širokobriješki maturanti su zamalo zakasnili na ispit polaganja državne mature Republike Hrvatske u Splitu.

Prethodna dva dana naši maturanti su prelazili granicu bez ikakvih problema. Ovaj put su bili zadržani sat vremena na bh. dijelu granice, dok su na hrvatskoj strani zadržani nepunih pet minuta. Zbog svega toga doslovno u nekoliko minuta su stigli na ispit državne mature, izjavio je u srijedu za portal Jabuka.tv ravnatelj Gimnazije fra Dominika Mandića Miro Bošnjak.

Širokobriješki maturanti zbog bh. granice zamalo zakasnili na ispit državne mature

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.