Gradsko vijeće Mostara odložilo usvajanje izmjena Statuta – Jabuka.tv

Gradsko vijeće Mostara odložilo usvajanje izmjena Statuta

Nakon formiranja radnih tijela Gradsko vijeće Mostara na sjednici održanoj u utorak donijelo je zaključak da u ovom trenutku nije moguće usvojiti izmjene Statuta Grada Mostara i Poslovnika mostarskog Gradskog vijeća te je postavljen rok od 30 dana da vijećnici dostave svoje prijedloge izmjena tih dokumenata.

Na sjednici je prezentiran i Nacrt proračuna Grada Mostara za 2021. godinu. Kako je istaknuto, proračunska rupa zbog pada prihoda iznositi oko pet milijuna maraka, a gradske vlasti planiraju tu rupu “zakrpiti” naplatom pravomoćnih presuda u procesima protiv elektroprivrednih poduzeća.

Javna rasprava o gradskom proračunu održat će se do 25. ožujka, a nakon toga će taj dokument u formi prijedloga biti ponovno pred mostarskim vijećnicima.

Na sjednici je prezentirana i informacija o mostarskim javnim poduzećima.

Naglašeno je da zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklih osam godina nije bilo moguće rješavati nagomilane probleme u tih deset poduzeća. Skupština, upravni i nadzorni odbori su istekli svim poduzećima i, kako je navedeno, potrebno je što hitnije raspisati natječajnu proceduru za imenovanje tih upravljačkih struktura, javlja Fena.

Na kraju sjednice predstavljena je i informacija o kapitalnim projektima u Gradu Mostaru.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić istaknuo je kako je sjednica protekla u pozitivnoj atmosferi i da su vijećnici dali svoj maksimum sudjelovanja, kako u raspravama, tako i u prijedlozima.

Pokušali smo po prioritetima rješavati i ući u probleme Grada Mostara i siguran sam da današnja sjednica daje jednu nadu da će ovo Gradsko vijeće u ovom mandatu raditi u punom kapacitetu uz puno uvažavanje i podršku kako gradonačelnika, tako i načelnika gradskih odjela, naglasio je Marić.

Govoreći o formiranju radnih tijela, za koje je vijećnik SDP-a Arman Zalihić kazao kako nisu formirana po poslovniku Gradskog vijeća, potvrdio je kako svatko ima pravo biti nezadovoljan te da se svačije želje ne mogu ispoštovati.

Po poslovniku Grada Mostara kaže se da se odbori i povjerenstva, odnosno stalna radna tijela, formiraju shodno rezultatima izbora političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća i tu je urađeno matematički i medicinski precizno da je postotak svake političke stranke točno uračunat i dana mu je mogućnost predlaganja svojih kandidata i u odbore i u povjerenstva po tom postotku. Prema tome tu nikakvih nezakonitih radnji nije bilo, ustvrdio je predsjednik Gradskog vijeća.

Zadovoljstvo današnjom sjednicom izrazio je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je kazao kako je sve ono što je zacrtano uglavnom i ostvareno.

Izabrali smo tijela Gradskog vijeća što nam je prvi korak u početku rješavanja nagomilanih problema u Gradu Mostaru. Osobno sam jako zadovoljan u kojem tempu se ide. Nakon nepostojanja Gradskog vijeća sve ove godine nakupilo se mnogo tema, te smo možda malo i pretjerali s vijećničkim pitanjima, ali u tome ne vidim ništa loše. U Gradskom vijeću je jedna pozitivna energija, jedna pozitivna želja. Puno je tema koje se otvaraju, ali izgleda da ćemo sve zajedno gurati naprijed da Mostar vratimo što prije tamo gdje treba biti, poručio je Kordić.

Dodao je kako je na sjednici donesen i zaključak kojim se njemu kao gradonačelniku nalaže da do 12. ožujka pripremi Prijedlog proračuna Grada.

Govoreći o imenovanju ravnatelja u mostarskim javnim poduzećima, vijećnik Arman Zalihić (SDP) kazao je novinarima kako je ravnatelj Zračne luke Mostar imenovan prošle godine te kako nije mogao biti imenovan bez odluke Gradskog vijeća, koje u tom razdoblju nije postojalo.

Ravnatelj Zračne luke Mostar imenovan je sredinom prošle godine, a znamo da po odluci ne može biti imenovan bez odluke Gradskog vijeća. Mislim da ovdje ima posla za Tužiteljstvo HNŽ-a i neka oni nastave s radom po ovom pitanju, kazao je Zalihić, javlja Fena.

Dodao je kako ostali ravnatelji javnih poduzeća nisu imenovani nakon prestanka rada Gradskog vijeća 2012. godine.

Gradonačelnik Kordić kazao je tim povodom kako se ne radi o nekoj kaznenoj priči niti o nikakvom nelegalnom imenovanju.

Bivši ravnatelj Zračne luke je otišao s te funkcije i gradonačelnik Ljubo Bešlić je iskoristio jednu mogućnost da imenuje ravnatelja, tim više što Zračna luka ima i vlasnika Zračnu luku Zagreb i na njihovu inicijativu se sve to skupa dogodilo. Nakon odlaska starog ravnatelja morao je netko biti na čelu te tvrtke, ustvrdio je Kordić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.