Građani mogu prijaviti nepravilnosti: Nuđenje novca u zamjenu za glas je kažnjivo

Opći izbori će se i ove godine odvijati pod budnim okom domaćih i međunarodnih promatrača. Unatoč tome, nepravilnosti se uvijek događaju, ali je bitno da se zabilježe, prijave i da se reagira. Bitan segment izbora su upravo građani koji, osim što glasuju, mogu biti promatrači i prijavljivači nepravilnosti tijekom cijele izborne kampanje.

Službeno, izborna kampanja počinje 7. rujna, a od tog dana Koalicija “Pod lupom” će imati raspoređene svoje promatrače koji će posjetiti blizu 500 predizbornih skupova političkih subjekata i izvještavati o tenzijama, govoru mržnje, organiziranom prijevozu sudionika, zabranjenim i nedozvoljenim aktivnostima, poklonima, besplatnoj hrani i besplatnom piću, zloupotrebi javnih resursa i dominantnim temama. Pratit će se i rad medija.

To mogu činiti i građani. Pod izborne nepravilnosti koje trebate prijaviti spadaju situacije kao što su zloupotreba osobnih podataka u svrhu glasanja poštom, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanje (nuđenje zaposlenja ili prijetnja otkazom u zamjenu za glas, pokloni, prijetnje, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti), pojavljivanje imena preminulih osoba na biračkim popisima, veći broj prijava i odjava prebivališta građana u općinama s ciljem manipulacije izbornom voljom građana i utjecajem na izborni rezultat, navodi Klix.ba.

Kako se navodi u vodiču Koalicije “Pod lupom”, najčešće izborne nepravilnosti su trgovina mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata, zloupotreba javnih resursa u političke javne svrhe, utjecaj na volju birača, glasanje umjesto drugoga, dopisivanje glasova…

Direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović pozvao je sve građane da prijave nepravilnosti Središnjem Izbornom povjerenstvu ili Koaliciji “Pod lupom” u roku od 24 sata. Prigovor se podnosi na obrascu koji je propisao SIP BiH u dva primjerka. Nepravilnosti možete prijaviti i ovoj organizaciji putem njihove web stranice, besplatnog telefona 080 05 05 05 ili u jednom od sedam regionalnih ureda Koalicije “Pod lupom”.

Koalicija “Pod lupom” ima 63 dugoročna promatrača u 143 općine i grada u BiH. Na izborni dan planiramo angažirati 4.000 građanskih, nestranačkih promatrača izbora. Dugoročni promatrači su do sada poslali 715 izvještaja o predizbornom razdoblju i održali 1.750 različitih sastanaka s akterima izbornog procesa. Dugoročno promatranje izbora sastoji se od: promatranja rada i sjednica lokalnih izbornih povjerenstava, promatranja aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom i poštivanja rokova, promatranja izbornih nepravilnosti te praćenja medijskog izvještavanja, kazao je Jovanović.

Već sada su uočili neke nepravilnosti u radu lokalnih izbornih povjerenstava, o čemu su ranije obavijestili javnost.

Tu su i prijetnje, kupovina glasova, zloupotreba položaja javnih službenika koji su otvoreno radili u kampanji političkih subjekata ili otvoreno podržavali, zloupotreba javnih resursa i neažurirani birački popisi na kojim se pojavljuju imena umrlih osoba.

Iz Koalicije “Pod lupom” podsjetili su da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi neovisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno:

Nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i za vrijeme okupljanja u vezi s aktivnostima političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata i nezavisnih kandidata u izbornom procesu

Ometati skupove drugih političkih stranaka, odnosno subjekata, uz prijetnju i pokazivanje oružja ili na drugi način ili poticati druge na takve aktivnosti

Obećavati novčane nagrade s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata

Poticati na glasovanje osobe koje nemaju pravo glasa

– Poticati osobe da glasuju više puta na istim izborima ili da glasaju u ime druge osobe

Spriječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima

Koristiti jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge oblike komunikacije koji mogu tako djelovati

Lažno se predstavljati u ime bilo kojeg političkog subjekta

– Koristiti domaća i međunarodna sredstva komunikacije s ciljem utjecaja na birače.

Sve ovo možete prijaviti kao običan građanin i doprinijeti pravednijem izbornom procesu i promjenama koje vode ka boljem demokratskom društvu.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Ma koga ces prijaviti i kome????Na proslim izborima HDZ-ovci na kraju glasovanja donijeli 20-tak kutija pripremljenih glasova, neki clanovi komisije prijavili policiji, ona dosla i rekla: nije to nas posao, to se nas ne tice! I HDZ-pobijedi jer je tako bilo na svim birackim mjestima. Dok god ne bude jednak broj promatraca iz svake stranke i da svi zajedno broje glasove na licu mjesta, nece biti pravde i postenja niti promjena, dakle JAO ti ga nama sa ovim koji su nam unistili drzavu, grad-selendru, sva poduzeca, osiromasili ljude, doveli nas do prosjackog stapa, otjerali po cijeloj Europi, pozaposljavali svoje, pokrali sve sto se dalo i nije dalo pokrasti itd, itd…Jadni moj napaceni narode, nema svjetla na kraju tunela!Nek nam je dragi Bog na pomoci!

    7
    1
  • Bravo anonimno konacno da je netko napisao glavni problem a to je brojanje i kad glasovi dodju u opcinu pa se tamo s njima svasta radi znaju ovi sto su u rome o cemu pisem. Nego sve stranke podjednak broj promatraca i skupa broje

  • Na općinskim izborima prošlim u Crnču od 7 do 18h, izišlo 120 glasača a od 18h do 19h još 200 glasača i svi glasali za hdz, pametnom dosta, jeli vas sram vas za glasačkim kutijama

  • Na proslim izborima sam ja i moj muz (koji je slagiran) bili na spisku isla ba biracko mjesto 3x vracali me kazu netko ce doci niko nije dosao. Ove godine ja na spisku nema muza, muz ziv. Pitam o cemu se radi jeli to regularno glasanje, njihov odgovor da oni nista ne znaju. E necu ni ja glasati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.