Građani djelomično poštuju savjete liječnika

Visoke temperature i slaba cirkulacija zraka utječu na zdravstveno stanje posebno starijih osoba, kroničnih bolesnika i osoba slabije fizičke kondicije, te se stoga preporučuje maksimalno izbjegavanje boravka na otvorenom prostoru u razdoblju kad je sunce najjače i redovno uzimanje propisane terapije.

U medicinskim ustanovama povećan je broj pacijenata, a uglavnom se žale na povišen krvni tlak, glavobolje, vrtoglavice, ali i trbušne smetnje.

Građani tek djelomično poštuju savjete liječnika, te unatoč preporukama, izlaze vani u razdoblju od 11.00 do 17.00 sati kad sunce najjače grije, ne uzimaju dovoljno tekućine, niti štite izložene dijelove tijela.

Zbog visokih temperatura zraka stručnjaci preporučuju izbjegavanje izlaganja suncu u razdoblju od 11.00 do 17.00 sati. Ukoliko se ipak izlazi na sunce u spomenutom razdoblju bitno je zaštititi glavu laganim šeširom ili kapom, a važno je i druge dijelove tijela zaštititi laganom svijetlom odjećom od prirodnih materijala.

U vrijeme velikih vrućina trebalo bi izbjegavati teže fizičke napore.

Liječnici savjetuju da u razdoblju visokih temperatura zraka i vrućine, kao i nedostatka svježine u noći, kronični bolesnici maksimalno reduciraju kretanje i fizičke aktivnosti. Isto vrijedi i za ostale rizične grupe stanovništva, starije osobe, djecu, meteoropate….

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju sunčano i vruće i za razdoblje koji slijedi, uz nešto niže temperature zraka.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: