Građani Busovače mjesec dana ne dozvoljavaju istovar otpada koji je uvezen iz Italije

Otpad koji je iz Italije uvezen u BiH česta je tema u posljednje vrijeme, posebno u mjestima gdje je istovaren. Najviše otpada dovezeno je u Drvar i Bosansko Grahovo, a nešto manje količine u Bihać i Busovaču. Priča iz Busovače je posebno zanimljiva  jer šleper sa smećem tamo nije istovaren ni nakon mjesec dana.

Nakon prosvjeda građana Drvara, kamion je dobio nalog da smeće odveze u Busovaču, gdje je sjedište prijevozničke tvrtke u čijem je vlasništvu šleper. Međutim, ni tamo nisu dozvolili da se otpad istovari, pa je on do danas ostao na kamionu.

Suvlasnik “Krom reciklaže”, Rodoljub Dinić, za Srpskainfo je ranije rekao da će, kad se situacija sredi i kad uđu u halu na Pasjaku kod Drvara, tamo prvo istovariti šleper iz Busovače, prenosi Klix.ba.

Međutim, za sada se ne zna kada će se to dogoditi, jer se ne zna čija je spomenuta hala. U međuvremenu, šleper u Busovači je “zarobljen” smećem, a vlasnik ovog kamiona zbraja gubitke.

Inače, kako su ranije najavili iz ovog poduzeća, “Krom reciklaža” namjerava sav otpad, koji su uvezli iz Italije i istovarili na nekoliko lokacija od Bihaća do Bosanskog Grahova, preveze na Pasjak, u halu koja je namijenjena za reciklažu, ali je još uvijek zaključana u njoj nema nijedne mašine.

Na pitanje kako će taj silni otpad preraditi, Dinić je odgovorio da mu mašine nisu potrebne za to jer će otpad spaliti.

Za tekstilni otpad nisu potrebne mašine; to je gorivo za cementare ili toplane, a u BiH ima zainteresiranih za takvo gorivo, rekao je Dinić.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.