Građani BiH preko granice prenose nedopuštene stvari, od lijekova i cigareta do ulovljenih životinja

Svatko tko je ikada prešao preko graničnog prijelaza zna da postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati, kao i da se određena roba ne smije prenositi, ili barem ne u velikim količinama.

Neki građani zbog neznanja ili, ipak, svjesno preko granice BiH pokušavaju prenijeti nedopuštene stvari, kao što su primjerice ulovljene životinje, prekomjerne količine cigareta, alkohola i lijekova, pišu Nezavisne novine. 

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), u prvih šest mjeseci ove godine Granična policija je na ulazu u BiH zaplijenila 31 ustrijeljenu pticu vrste šljuka, koja je zaštićena bh. vrsta, a nerijetko je ilegalno izvoze u Italiju, gdje jedan obrok od nje iznosi i do 100 eura.

Pored toga, carinici su oduzeli 184 kilograma sira Arla Mozzarella Blok te 310 pakiranja različitih lijekova, kao što su panklav, sumamed, leksaurin i demetrin. Putnici često nisu upoznati ni koliko cigareta i duhanskih proizvoda mogu prenijeti preko granice, a u UNO BiH podsjećaju da se u BiH može unijeti do 200 cigareta ili do 250 grama duhana za pušenje.

Kada su alkoholna pića u pitanju, može se unijeti samo litar pića koje ima više od 22 posto alkohola, s manjim postotkom najviše dvije litre, a putnici mogu unijeti četiri litre vina i 16 litara piva.

U osobnoj prtljazi putnici mogu prenijeti robu nekomercijalnog karaktera oslobođenu od plaćanja uvoznih dadžbina u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu, rekli su UNO BiH.

Dodaju da se zna dogoditi da građani iz neznanja pokušaju unijeti neke biljke, što također nije dopušteno, kao i veće količine tableta za osobnu uporabu.

Mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije, objasnili su u UNO BiH.

Napominju kako je važno da građani znaju da su svi koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni prijaviti carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u BiH. Građani često nisu svjesni što se smije prenijeti preko granice, te često nenamjerno krše zakon.

Marko B. iz Prijedora kazao je da na granicama nije imao problema, ali da nije u potpunosti upoznat s tim što je sve dozvoljeno prenijeti preko granice.

Pošto sam strastveni pušač detaljno sam se upoznao s tim koliko cigareta mogu prenijeti preko granice, a za ostale proizvode nisam baš siguran, kaže Prijedorčanin.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.