Grad Đakovo uplatio prevarantu 50.000 eura

Nekoliko tvrtki i institucija u Hrvatskoj dobilo je tijekom srpnja lažne mailove u kojima ih se traži da na inozemni račun uplate veće iznose.

Pročelnik za financije Grada Đakova bio je jedan od njih. 9 srpnja dobio je e-mail u kojem gradonačelnik Marin Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun naveden u mailu. Pročelnik je s računa Grada prebacio 50.000 eura na navedeni račun.

U Odjel za financije stigla je poruka s upitom možemo li obaviti plaćanje u inozemstvo. Počinitelj prijevare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, napravio lažni mail s podacima kao da sam to ja, objašnjava gradonačelnik Marin Mandarić.

Počinitelj mu nije hakirao mail, nego adresu s koje je poslao svoj mail nazvao gradonačelnikovim imenom.

Na taj mail pročelnik je odgovorio upitom na koji račun, komu i koji iznos, provjerio u banci može li ići uplata, dobio instrukcije za plaćanje i ono je odrađeno, objašnjava za Glas Slavonije gradonačelnik Mandarić.

Podsjećajući na proceduru kako se obavljaju plaćanja, Mandarić dodaje kako se taj dan, do tada, on i pročelnik nisu vidjeli ni čuli. Oko 14.30 sati, nastavlja, pročelnik mu na mail šalje potvrdu o uplati.

Bilo mi je malo čudno. Prvo se činilo da je nama netko nešto platio iz Britanije, no potom vidim da smo mi nekom platili. Nazvao sam ga i pitam što smo mi to platili. Pozvao se na mailove koji su stigli s mojim imenom. Shvatili smo da je posrijedi prijevara dovođenjem u zabludu, pozvali smo policiju, koja je izuzela mailove, dokaze, nazvali banku da se stopira plaćanje, no ono je već prošlo, prepričava kronologiju nesretnog 9. srpnja Mandarić.

Uz pročelnika, nalog za plaćanje potpisala je još jedna službenica Odjela.

Protiv nepoznatog počinitelja prijevare podnesena je kaznena prijava.

Radi se provjera IP adrese, tokova novca. Nadamo se da će mu se ući u trag, da se novac vrati, ističe Mandarić.

Zakon predviđa i odgovornost za nastalu štetu, no nadamo se da će policija ući u trag novcu i vratiti ga kako se ne bi potezalo pitanje za nadoknadu štete. Jer nama je sada proračun u manjku za taj iznos za koji nemamo planiranu poziciju. Bilo bi najbolje da se taj novac vrati i za Grad i za proračun i za službenike koji su dopustili da budu dovedeni u zabludu, odgovara Mandarić.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.