Grabar-Kitarović: Zemlje regije moraju surađivati kako bi nadišle nesuglasice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Mostaru kako je mnogo izazova pred zemljama regije koje moraju surađivati i zajednički raditi kako bi nadišle te razlike.

Puno je izazova pred zemljama regije, koje moraju surađivati i raditi zajednički kako bi nadilšle te razlike, odnosno nesuglasice koje postoje, te se u okviru dobrosusjedskih odnosa međusobno poštivati i uvažavati. No isto tako i voditi računa “da je na dobrobit svih naših građana i država, da se mi kao političari i državnici ponašamo odgovorno i da pokušamo zajednički riješiti bilo koje prijeporne točke“, dodala je.

Komentirajući svoj susret sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, hrvatska predsjednica je kazala u izjavi za novinare kako na sastanku nije bilo riječi o poglavlju 23 u procesu eurointegracije Srbije, niti o bilo kojem drugom aspektu pregovora.

Općenito, to je bio jedan prijateljski državnički razgovor o međusobnoj odgovornosti za stabilnost naših država i za razvoj međudržavnih prijateljskih odnosna i naravno za stabilnost i sigurnost na širem prostoru Jugoistoka Europe, rekla je Grabar-Kitarović.

Komentirajući suradnju država regije, istaknula je kako misli da je u posljednjih godinu, godinu i pol dana bilo nekoliko poteškoća koje valja premostiti.

“Činjenica je da smo imali izbore u raznim državama, a kao što znate u vrijeme izbora retorika se uvijek malo pojačava. Nadam se da ćemo smiriti te napetosti te se svi zajedno suočiti sa zajedničkim sigurnosnim ugrozama“, naglasila je.

“Ako pogledate odnose na jugoistoku Europe prije dva, dva i pol desetljeća vidjet će te da smo postigli dosta veliki napredak. Naravno, uvijek ima razdoblja kada se, nažalost, možete vratiti unazad“, dodala je hrvatska predsjednica.

Ponovila je kako nije tajna, a što često ističe i u Hrvatskoj, da je iznenađena i to vrlo negativno, razinom političkog dijaloga, međusobnog nepoštivanja, podjelama i ideologizacijom apsolutno svakog aspekta života.

Istodobno, po njezinom mišljenju, zemlje regije se moraju usredotočiti na egzistencijalna pitanja.

„Dakle moguće je i vjerujem da ćete vidjeti bitne iskorake“, naglasila je te najavila u mjesecu svibnju u Sarajevu naredni sastanak procesa Brdo Brijuni.

“Vjerujem da ćemo tada dalje razgovarati o mnogim aspektima koji su bitni za naše odnose“, istaknula je Grabar-Kitarović.

Kada su u pitanju odnosi Srbija – Hrvatska, hrvatska predsjednica rekla je kako ih ne bi nazvala napetim, već da postoji određena razina retoričkog sučeljavanja.

Bitno je razumijevanje i s jedne i s druge stane, kao i što je ono što iritira jedan ili drugi narod.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.