Grabar-Kitarović: Pravosuđe presporo rješava pitanje ratnih zločina

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu kako poštuje trodiobu vlasti, ali da s punim pravom može reći da pravosuđe presporo rješava slučajeve procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata te da na odgovornost treba pozvati one koji odugovlače u rješavanju takvih slučajeva.

Rekla je to nakon polaganja vijenca na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, nakon što su je novinari pitali kako komentira nezadovoljstvo vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave radom institucija, a godinu dana nakon prosvjeda održanog upravo zbog toga, odnosno je li ona zadovoljna radom institucija.

Nisam ni ja zadovoljna radom institucija. Sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, međutim, ovo vam iskreno kažem kao čovjek, ali i kao predsjednica RH. Jer, jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje, rekla je.

Vukovar iz ratnih vremena, dodala je, izgledao je kao poslije nuklearne katastrofe.

A tek kad čujete priče ljudi koji vam pristupaju u Vukovaru, ne možete vjerovati što se svašta događalo na ovom prostoru. I zato se počesto pokušavam staviti u cipele gradonačelnika Vukovara, hodati ulicama i razmišljati kako se on osjeća kad susreće poglede tih ljudi, koji od njega očekuju da se nešto dogodi – da se konačno postigne pravda, dodala je.

Ja bih željela da budućnost ovdje bude budućnost zajedništva, nedijeljena, nikakve segregacije, budućnost bez prosvjeda, u kojoj ćemo si dolaziti prisjećati se Domovinskog rata, naših heroja, ne samo iz Vukovara nego i iz cijele Hrvatske i BiH koju su oslobodili zajedno sa snagama Armije BiH 1995. godine. Dakle, svih hrvatskih branitelja koji su omogućili da mi danas budemo ono što jesmo i koji bi nam vjerojatno, da mogu, danas poručili nemojte se dijeliti, odite zajedno, budite svoji i radite na tome doista da našim mladima život u Hrvatskoj bude puno bolji, kazala je Grabar-Kitarović.

(Hina)


4 komentara

  • Ovoj budali predsjednice nemojte zamjeriti nismo mi svi ovakvi u hercegovini.Ovo sto ti ružno piše je mujo ili je fan SDP-a
    Doduše znamo da tebe ovakve uvrede ne dotiču.
    Bravo i Bog te blagoslovio.

  • TO SI KRIVA TI STO NEZNAS SAKOM O STOL! KRIV JE I USRANI PREMIJER I ONI PRIJE NJEGA! KRIVO JE MUP! SVI VI GORI STO LEZITE U FOTELJAM, STO SURFATE ZA VRIME ZASJEDANJA, SVI VI KOJI CITATE PORUKE I KEKECETE SE ZA VRIME CITANJA! SVI VI KOJI STE SAMO IME NA PAPIRU ! KRIVI STE! JOS MALO TRIJES GODINA , A DA MNOGI NE ZNAJU ZASTO SU SE BORILI? ZASTO SU DRAGI GINILI? I DI SU NAJMILIJI!?!?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.