Grabar Kitarović: Hrvati su najstariji konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države, poručila je u subotu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu hrvatska predsjednica je izjavila kako Hrvati u BiH nisu gosti niti pridošlice, a tako niti nacionalna manjina.

Vi ste njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH, rekla je Grabar-Kitarović.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je “činjenica u BiH desetljećima i stoljećima”.

Ta činjenica jamči vaša ustavna prava i tu činjenicu dužni smo braniti, tumačiti i promicati. To je, slikovito rečeno, prag vaše konstitutivnosti i ravnopravnosti i s tog praga nema uzmaka. Zajedno s vama na tom pragu stoji Hrvatska, rekla je Grabar-Kitarović.

Smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih “legitimno predstavljati i zastupati na svim razinama vlasti”, kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove te pravo na ravnopravnu javnu uporabu hrvatskog jezika. Istaknula je da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtijevaju “ništa više od drugih” te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju europske vrijednosti.

“Naše srce kuca isto”

Predsjednica RH je ustvrdila da su bosanskohercegovački Hrvati, uz “sunarodnjake i sve domoljube u Hrvatskoj” te uz iseljeništvo, “jedan od triju nosivih stupova moderne hrvatske države i naše pobjede u Domovinskom ratu”. Grabar-Kitarović je kazala kako je susret s Hrvatima iz BiH “izraz kontinuiteta politike izgradnje nacionalnog zajedništva” koju je zacrtao Franjo Tuđman.

Ne samo vi Hrvati koji živite u BiH kao njezin autohtoni narod, nego i Hrvati koji su iselili iz BiH, kao i oni iseljeni iz Hrvatske, dio su nedjeljivog hrvatskog bića. Naše srce kuca isto, istaknula je.

Založila se za uspostavu mehanizama za povezivanje Hrvata u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu kako bi se omogućilo da se svi hrvatski “nacionalni resursi” stave “u funkciju demografske obnove i opstojnosti u našim domovinama, jačanja našeg gospodarstva te političke i kulturne afirmacije u svijetu.”

To je cilj moje politike: hrvatsko zajedništvo i snažna Hrvatska koja će i vama biti siguran oslonac, a susjedima dobar susjed, zaključila je Grabar-Kitarović.

Po njezinim riječima, BiH je druga domovina hrvatskog naroda i Hrvati su u BiH prisutni više od tisuću godina. Oni su, poručila je hrvatska predsjednica, “učinili sve za opstanak Bosne i Hercegovine kao države”. Istaknula je da je Hrvatska pružila “najveći mogući politički i vojni doprinos” obrani i opstanku BiH, da su bosanskohercegovački Hrvati na referendumu 1992. glasali za neovisnost BiH te da su pristali na stvaranje Federacije BiH kako bi doprinijeli “suradnji, miru i povjerenju”.

Također, podsjetila je da je Hrvatska zbrinula stotine tisuća prognanika iz BiH “ne gledajući njihovu vjeru i naciju” te da je omogućila humanitarnu pomoć i “naoružavanje svih obrambenih snaga”. Poručila je da sve navedeno zaboravljaju ili prešućuju neki u Bosni i Hercegovini. Europska unija treba BiH Hrvatska se predsjednica založila za intenzivnije pregovore o pristupanju BiH Europskoj uniji, ali pod uvjetom da su Hrvati ravnopravan narod.

Hrvati iz BiH “napunili” ured u Pantovčaku Foto: Pixsell

BiH sa svim svojim posebnostima treba Europskoj uniji, ali to može biti samo s Hrvatima kao ravnopravnim konstitutivnim narodom, poručila je i dodala da je pristupanje BiH Europskoj uniji od velike političke, kulturne i sigurnosne važnosti za EU.

EU, a i ostali utjecajni međunarodni akteri, će prema njezinim riječima učiniti veliku pogrešku s nesagledivim posljedicama, ako ne podupru europski put BiH.

Put nije jednostavan, ali želimo pomoći i spremni smo pomoći, a vi Hrvati BiH jamstvo ste da konačan cilj može biti uspješno ostvaren, istaknula je.

Hrvati u RS

Danu otvorenih vrata prisustvovao je banjalučki biskup Franjo Komarica koji je za Hinu rekao kako su Hrvati u jednoj polovici BiH, odnosno u Republici Srpskoj, svedeni na “ostatak ostataka”. Komarica se nada da će državno vodstvo Hrvatske još više pomoći onima koji žele ostati, “i to ne kao ljudi drugog ili dvadesetdrugog reda, nego kao ravnopravni sa susjedima“, te onima koji se žele vratiti, a vratiti se, prema Komarici, želi četiri tisuće obitelji.

Banjalučki je biskup ustvrdio da se predsjednica trudi pomoći, ali da pomoć trebaju pružiti i drugi akteri, misleći na hrvatsku vladu, Sabor i hrvatske predstavnike u BiH.

Hrvatski predstavnici u BiH trebaju dići odlučnije i više glas za one Hrvate koji su teško obespravljeni i nemaju temeljna ljudska prava, poručio je Komarica.

(Hina)15 komentara

    • Pa odselismo radi nje i ovakvih tj. Radi nesposobnih odnosno nametnutih vodja. Kravetina stara, jedino je lipo vidit i narod to pusi! U Madridu grobnica od zlata!

  • DRAGA KOLINDA : DIMOVINA MOJI STAARI JE RVACKA! TO JE I MOJA DOMOVINA! TO JE DOMOVINA OD MOJE DICE! TO CE BITI DOMOVINA I OD MOJE DICE DICE! OD DICE DICE! U VIKE VIKOVA AMEN!! A TI MI NES NATURAT BIH KA DOMOVINU! ENO JE TEBI!!

  • E moja Kolinda sve mi to znamo, ne trebas ti nama pričati poznate stvari, navikli smo mi na naše političare i njihova laprdanja. Ja mislim da su vaše izjave, uključujući i izjave naših sisavaca i glista, glavni razlog zašto hrvati iz Bih odoše iz ove vukojebine. Vas političare boli šurac za nas a nas boli šurac za vas tako da ova država ima odlične predispozicije za još jednu državu bez i jednog hrvata

  • ej a pa pojma nemate vi sta pricate da kokolinda nije kako triba pa nije vami niko nije kako triba da triba platit valjala bi vam stid vas i sram bilo kako vas nije sram pa po svemu pljujete i narod trujete bjeste nosi vas baja kreteni sakati bogati

  • Žena 100% u pravu, Hrvati su najstariji narod u BiH, prosjek im preko 50 godina, a ono što vrijedi, mladi, svi pobjegli za Njemačku, Austriju, Švicarsku, Kanadu… Samo žena se ne zna izraziti da ju narod razumije, kao i druga joj Pljenkovića, čovik zbori zmijskim jezikom nerazumljivim čovjeku, te to maogu razumiti samo razumna briselska bića i pokoji Srbin. Tako ti je to u JaDeZe partiji.

  • Svi se nas sjete pred izbore a sto se tice neravnopravnisti mogu reci mi smo neravnopravni unutar hrvatskog naroda jer nemamo svi ista prava ,pravo na zaposljavanje imaju podobni a ostali odlazak a da ne govorim ostalo sta got pokusas ne moze i nismo mi u sredima sa hrvatskom vecinom ugrozeni od ostalih nego od svojih

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.