Gospodarstvo i nogomet: Hrvatska je napravila nevjerojatan podvig na SP-u

U završnice svjetskih nogometnih prvenstava rijetko se probijaju reprezentacije koje dolaze iz, gospodarski gledano, malih zemalja. Takav pothvat u zadnjih 20 godina uspio je samo Hrvatskoj, u Francuskoj 1998. i sad u Rusiji, te Urugvaju prije osam godina na mundijalu u Južnoj Koreji.

Veličinu gospodarstva neke zemlje najbolje pokazuje BDP, što je skraćenica za bruto domaći proizvod. Do vrijednosti BDP-a dolazi se zbrajanjem vrijednosti svih roba i usluga proizvedenih u nekoj zemlji tijekom kalendarske godine.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. među četiri najbolje reprezentacije probile su se Njemačka, Argentina, Nizozemska i Brazil. Te godine to su bile zemlje koje su se nalazile među 25 najvećih ekonomija svijeta.

Njemačka je s BDP-om od 3.997 milijardi dolara imala četvrto po veličini gospodarstvo na svijetu, Argentinci su držali 23. mjesto (564 milijarde dolara), Nizozemci su bili 18. (881 milijarda dolara), a Brazil se nalazio na sedmoj poziciji (256 milijardi dolara).

U Južnoj Koreji, u kojoj se prvenstvo igralo 2010., u završnicu su se probili Španjolska, koja je tad bila 12. po veličini ekonomija na svijetu, Nizozemska je držala 16. poziciju, a Njemačka četvrtu. Daleko iza njih nalazio se Urugvaj koji je te godine bio 79. na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava.

Isto se ponovilo sad u Rusiji. Kad se uzme vrijednost BDP-a, Hrvatska je patuljak u odnosu na Francusku, Englesku i Belgiju, piše Tportal.hr.

Prema podacima Svjetske banke, Francuzi su lani imali BDP od 2.584 milijarde dolara te su sedma ekonomija svijeta. Engleska je bez ostatka Ujedinjenog Kraljevstva (Škotske, Welsa i Sjeverne Irske) imala 2.002 milijarde dolara vrijedan BDP, što je svrstava na devetu poziciju. Belgija je na 25. mjestu s 495 milijardi dolara.

Hrvatsko gospodarstvo je devet puta manje od belgijskog i nalazi se na 76. mjestu s BDP-om od 55 milijardi dolara.

Hrvatska nešto bolje stoji kad se BDP mjeri po stanovniku metodom pariteta kupovne moći. Na taj način se dolazi do vrijednosti koje pokazuju visinu životnoga standarda u pojedinoj zemlji, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.

Prema toj računici, najveći životni standard među polufinalistima mundijala u Rusiji imaju Belgijanci, čiji je BDP po stanovniku 47.561 dolar. Slijede Englezi s 43.877 dolara, Francuzi s 42.779 dolara i Hrvati s 25.264 dolara.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.