Gospodarstvenici u Hercegovini žele uvesti poljoprivrednu srednju školu

U vrijeme kada poljoprivredni sektor u Hercegovini, zahvaljujući, prije svega, intenziviranoj sadnji vinove loze, smilja, duhana…, doživljava svojevrsnu renesansu, iz Udruge gospodarstvenika, koja okuplja najjače hercegovačke tvrtke s prostora Posušja, stigla je zanimljiva inicijativa o uvođenju poljoprivrednoga smjera (struke) u budući sustav srednjoškolskoga obrazovanja.

U razgovorima s nadležnim institucijama za obrazovanje, Udruga gospodarstvenika Posušje obvezala se uraditi prezentaciju potencijala poljoprivredne struke polaznicima osmih razreda svih osnovnih škola u Posušju, u cilju uvođenja poljoprivrednog smjera u Srednju strukovnu školu u Posušju, naravno, ako bude dovoljan broj zainteresiranih.

Takva prezentacija bit će uskoro i organizirana u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Mostara, čime bi se, smatraju predlagatelji, zainteresirali i pedagozi i polaznici za uvođenje smjera poljoprivrede u srednjoškolsko obrazovanje, kao što se to radi u gospodarski naprednijim članicama EU-a. Prve prezentacije o potencijalima koje nudi poljoprivredni smjer u srednjim školama trebale bi se organizirati tijekom listopada ove godine.

Spomenimo kako je i Udruga poslodavaca FBiH prije nekoliko dana pokrenula inicijativu o mini reformi obrazovanja učenika u cilju jačanja stope zaposlenosti mladih kadrova.

U cilju smanjenja nezaposlenosti u BiH, u pripremi je projekt obuke i prekvalifikacija nezaposlenih i teško zapošljivih kategorija u djelatnosti tekstila, kože i obuće.

Napominjući kako je formalni sustav obrazovanja u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja, zbog kojega mladi ostaju uskraćeni za praktični dio nastave te im nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada, Udruga poslodavaca FBiH s koaplikantima – Zavodom za zapošljavanje FBiH, pokreće pilot-projekt obuke učenika s Mješovitom srednjom tehničkom školom Travnik i općinama Visoko, Zenica, Žepče, Travnik, Goražde, Ključ, Bugojno i Tešanj te poslodavcima iz tih općina, koji će se širiti i na ostale dijelove FBiH. U spomenutim općinama izražena je potreba za radnicima iz djelatnosti tekstila, prerade kože i tehnologa u obućarstvu, a teorijski dio nastave bi 20 mjeseci provodile škole koje bi prilagodile svoj nastavni plan i program potrebama tržišta rada.

Praktični dio nastave obavljao bi se kod poslodavaca. Krajnji rezultat spomenutoga projekta je zapošljavanje 340 osoba koje su prošle edukaciju, od kojih će najmanje 50 posto biti onih iz teško zapošljivih kategorija, kao što su žene, invalidi, povratnici, pripadnici nacionalnih manjina, djeca iz domova za skrb i osobe koje dulje vrijeme traže posao. Identična obuka i zapošljavanje kadra uz pomoć škola primjenjivat će se i u ostalim dijelovima Federacije BiH.

“Stopa nezaposlenosti u BiH najviša je u regiji i iznosi oko 43 posto. Jedan od razloga visoke stope nezaposlenosti je neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Kako bi bile učinkovite, politike zapošljavanja i obrazovanja moraju biti usklađene i s potrebama poslodavaca, odnosno potražnje, te s potrebama radne snage, odnosno ponude, kako bi se omogućio ekonomski oporavak BiH.

Cilj ovog projekta upravo je educiranje i osposobljavanje 400 nezaposlenih osoba u skladu s potrebama konkretnog poslodavca”, stoji u priopćenju Udruge poslodavaca FBiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.