Kvaliteta goriva u BiH među najgorima

Tražeći jeftinije gorivo, Bosanci i Hercegovci sve češće svoje automobile zapravo voze prema otpadu jer cijena često znači i kvalitetu.

Prema procjenama stručnjaka, svega dva posto uvezenih naftnih prerađevina u BiH bude kontrolirano. Zbog takve selektivne kontrole domaćih institucija i nepostojanja kontrolnih punktova za provjeru kvalitete, raste rizik od kupnje uvoznih naftnih prerađevina sumnjive kvalitete, zbog čega je bh. tržište najnezaštićenije u regiji.

Motori se kvare, vozači tuguju, premda distributeri automobila mole da se kupuje samo na provjerenim mjestima, tamo gdje se lož-ulje ne prodaje kao nafta, a kerozin kao dizel… No, koliko je takvih mjesta u FBiH?

”Automobil otežano starta, nemirno radi, slabo ‘vuče’, puno troši… Sve su ovo posljedice naslaga nečistoća u sustavu za gorivo. Jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik svih problema s automobilima kod nas je loše gorivo. To se osobito odnosi na ‘benzince’, počevši od onih sa starijim motorima koji imaju rasplinjač pa sve do najsuvremenijih turbo-agregata s preciznim doziranjem i višefaznim ubrizgavanjem koji zahtijevaju gorivo iznimno visoke kvalitete. Dakle, gorivo je stavka broj jedan kada su u pitanju problemi s automobilom”, objašnjava vlasnik automehaničarske radionice.

Gorivo koje se uvozi u BiH kontrolira se u malom postotku pa je upitna kvaliteta onoga koje iz uvoza stiže na naše benzinske crpke. U RH svaka uvezena količina motornih goriva mora proći dodatnu kontrolu, koja se vrši pretakanjem i provjerom na njihovim terminalima, čime se kontrolira 100 posto uvezenih prerađevina.

Uz to, Srbija je kao dodatni način kontrole i stopostotne zaštite svoga tržišta uvela i obvezno markiranje motornih goriva. Na taj način Srbija i RH štite krajnje kupce, a odgovarajućim zakonskim regulativama eliminira se mogućnost uvoza prerađevina sumnjive kvalitete na tim tržištima.

Međutim, BiH iz nekoga razloga još ne primjenjuje mjere reciprociteta i ostaje jedino nezaštićeno regionalno tržište. Tako je pri uvozu naftnih prerađevina u BiH dovoljno da uvoznik posjeduje certifikat o usklađenosti sa standardom i da odgovara carinskoj tarifi robe koju uvozi. Zakonska regulativa BiH ne predviđa obvezu uvoza kroz kontrolne terminale ili neku drugu mjeru zaštite domaćega tržišta, čime su stvorene okolnosti u kojima inspekcijska tijela provjeravaju pojedinačne isporuke distributera i nisu u mogućnosti kontrolirati značajan dio ostvarenoga uvoza goriva.

Uz to, kontrola se vrši u cisternama i spremnicima, i to u prosjeku 30.000 litara, čime je u slučaju utvrđivanja neusklađenosti rizik mnogo manji, a trošak ustanovljene nepravilnosti prihvatljiv u odnosu na ranije ostvareni profit uvoznoga distributera.

Ipak, ova situacija bi se u idućem razdoblju mogla promijeniti jer je u planu donošenje nove odluke o kvaliteti tekućih naftnih goriva u BiH, kojom bi bili uvedeni standardi EU i bilo osigurano da u BiH ulazi samo gorivo koje odgovara EU standardima.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je kako je kao ministar pokrenuo postupak za donošenje nove odluke o kvaliteti naftnih goriva, što je BiH i obvezna u skladu sa smjernicama Energetske zajednice. “U toj novoj odluci bi i ovo pitanje bilo tretirano i pokušali bismo njome uvesti standarde EU i osigurati se da u BiH uđe gorivo koje odgovara EU standardima”, rekao je nedavno za medije ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • ovo je naručeni komentar od INE, jer drži po 20 feninga veću cijenu dizela od Gazproma, sad slijedi drugi tekst u kome objašnjavaju da oni imaju euro 6 normativ..a ovi sipaju smeće i sl…evo ja sam sa 3 auta (ja i svi ukućani) prešao sa gazpromovim/OMV gorivom u 7 zadnji godina 200000 tkm, ni jedan kvar sve normalno radi..tako da je sve to isto kako mi se čini samo neki imaju extra profit!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.