Gospodarski forum u Mostaru: BiH i Hrvatska imaju što za naučiti jedna od druge – Jabuka.tv

Gospodarski forum u Mostaru: BiH i Hrvatska imaju što za naučiti jedna od druge

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je gospodarski forum “Ulazak RH u EU, odraz na razvoj gospodarstva – pozitivna iskustva primjenjiva u BiH”.

Ovom forumu, održanom u hotelu “Mostar” u Mostaru uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, sudjelovali su gospodarstvenici i uzvanici, a među njima i zamjenik predsjedatelja Doma Naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragan Čović i ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislav Ćorić.

Uzvanike su pozdravili i prigodno se obratili Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Vuković zahvalio se Hrvatskoj gospodarskoj komori, s kojom, kako kaže, Komora ima odličnu suradnju i prijateljski odnos, a koja će danas prenijeti svoja iskustva ulaska Hrvatske u EU, kako bi vidjeli što od toga može primijeniti BIH.

HGK nam je znatno pomogla svojim iskustvima i prijedlozima kako pomoći turizmu u BiH, promovirati domaće proizvode, kako uspješno provesti digitalizaciju komore. Očito da između ove dvije komore i dvije prijateljske zemlje imamo mnogo toga za naučiti jedni od drugih, koristiti iskustva i nastojati ih što kvalitetnije primijeniti na tržištima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, poručio je Vuković koji je predstavio i vanjskotrgovinsku razmjenu BiH sa svijetom.

Vjekoslav Vuković

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je kako je put Hrvatske do članstva bio mukotrpan i dug, ali ulaskom u EU Hrvatska je višestruko profitirala.

Luka Burilović

Otvorilo nam se novo tržište, ukinule su se carinske barijere, dobili smo pristup EU fondovima, ali nismo izgubili stare veze i tradicionalna tržišta pa nam je BiH tako i dalje jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera. Šesti najznačajniji partner po ukupnoj robnoj razmjeni i četvrti po izvozu, rekao je Burilović, a posebno je istaknuo ulogu Hrvatske gospodarske komore u procesu ulaska Hrvatske u EU.

Sukreirali smo bilateralne pregovore o slobodnoj trgovini i sporazume o pojedinim gospodarskim granama i time je Komora izravno utjecala na izmjene zakona koji su bili u interesu hrvatskih tvrtki. Brojni djelatnici Komore sudjelovali su u pregovaračkim skupinama lobirajući za interese naših članica, a čak dva naša djelatnika bili su glavni pregovarači za šest poglavlja, pojasnio je Burilović.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BIH je Europska Unija koja u ukupnoj obujmu razmjene s BiH sudjeluje s gotovo 70 posto. Na tržište EU BiH najviše izvozi u Njemačku, a uvozi iz Hrvatske koja je i najznačajniji vanjskotrgovinski partner po obujmu razmjene, a Srbija je najznačajnije tržište iz CEFTA regije.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istaknuo je neke konkretne benefite ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska je od 2014. do 2020. godine ugovorila 11,1 milijardi eura iz EU fondova, a neki od strateških, velikih projekata koji se sufinanciraju tim sredstvima su i izgradnja Pelješkog mosta s 357 milijuna eura i nadogradnja Zračne luke Dubrovnik s 95 milijuna eura, pojasnio je Barbarić.

Kao glavne prednosti poslovanja na EU tržištu istaknuo je bescarinsko poslovanje, smanjene troškove prekograničnog poslovanja i slobodu kretanja kapitala i radne snage, a kao prepreke nejednake troškove poslovanja zbog različitih poreznih sustava, nedostatak informiranosti o mogućnostima jedinstvenog EU tržišta i ograničenopružanje prekograničnih usluga.

Dragan Čović i Tomislav Ćorić sudjelovali na gospodarskom forumu

Ulazak u EU svakako je prilika za razvoj gospodarstva, a sredstvima iz EU fondova potiče se gospodarski rast, zapošljavanje i poboljšava kvaliteta života stanovnika, kazao je potpredsjednik HGK.

Direktorica tvrtke Interkomerc, koja proizvodi aluminijske rasvjetne stupove i LED rasvjetu, Vedrana Hamzić pohvalila je organizaciju Foruma, a zanimalo ju je i kako riješiti problem odlaska radne snage i odljeva mozgova na tržište EU.

Iz HGK su poručili kako provode projekt Dualnog obrazovanja kojemu je cilj da što više mladih ostane u Hrvatskoj, a u raspravu se uključio i ministar Ćorić kazavši kako dok god bude cijena rada na razini EU veća nego u zemljama tranzicije, iseljavanja će biti. Istaknuo je i kako treba ulagati u tehnologiju, znanje i ljude jer alternative nema, navodi se na stranici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Po završetku gospodarskog foruma za delagaciju iz komorskog sustava je organiziran obilazak vinskog podruma Hercegovina Vino.

Ministar gospodarstva RH: Mostar treba bit centar policentričnog gospodarskog razvoja BiH

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.