Ministar gospodarstva RH: Mostar treba bit centar policentričnog gospodarskog razvoja BiH – Jabuka.tv

Ministar gospodarstva RH: Mostar treba bit centar policentričnog gospodarskog razvoja BiH

Policentrični razvoj je nešto na čemu inzistiraju sve europske ekonomije, a siguran sam i Bosna i Hercegovina, i upravo zbog toga Mostar, kao gospodarsko središte, uz ostale centre u BiH, može i treba biti jedan od centara takvog policentričnog gospodarskog razvoja BiH, kazao je u petak u Mostaru ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Upravo s tom idejom, siguran sam da će i naša suradnja u narednim godinama s predstavnicima lokalne vlasti, županije i predstavnicima Bosne i Hercegovine ići uzlaznim smjerom, jer to je ono što svi želimo i na tome ćemo ustrajati, kazao je Ćorić u izjavi za medije nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodao je kako je kriza covida-19 ostavila snažan trag na gospodarstvo Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

Naravno da 2021. godina, kao godina oporavka, sama po sebi treba donijeti novi entuzijazam, a taj entuzijazam u gospodarskom smislu pretpostavlja i političku stabilnost i upravo zbog toga mi je drago da će nakon izbora koji će se ovdje održati 20. prosinca i Mostar ući u jednu novu fazu, kazao je hrvatski ministar.

Ćorić je, također, naglasio kako je Bosna i Hercegovina vrlo važan ekonomski, odnosno vanjskotrgovinski partner Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska snažno podupire ekonomski razvoj BiH i BiH na putu prema europskim integracijama, a u tom kontekstu, u našem apsolutnom interesu je i rast vanjskotrgovinske razmjene ovih dviju zemalja. Jako velik broj poduzeća iz RH posluje u BiH, ali i obrnuto, i u tom kontekstu ideja s kojom smo se danas usuglasili je da ta gospodarska suradnja u narednom razdoblju treba biti veća. To je nešto na čemu ćemo raditi, a upravo zbog toga danas se ovdje održava gospodarski forum i siguran sam da će ponuditi viziju kako i u kojem smjeru dalje, kazao je Ćorić.

Tomislav Ćorić

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kazao je kako su na današnjem sastanku prezentirane ambicije i planovi ove stranke.

Prezentirali smo također i prepoznatu potrebu da nakon 12 godina i unutar HDZ-a BiH napravimo ogroman zaokret mladošću, energijom, znanjem i da od Mostara napravimo pravo središte, uz to i ekonomsko središte i zbog toga ova tema dobiva na snazi. Kroz razgovore s drugim kolegama došli smo do spoznaje da nam ono što HDZ u posljednje vrijeme radi u BiH, i ono što ovdje pripremamo do lokalnih izbora, daje za pravo da ćemo na kraju dana, u nedjelju, 20. prosinca, moći kazati da smo uvjerljivi pobjednici izbora u Mostaru, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je također kako Mostaru prije svega trebaju radna mjesta te osmišljen i održiv ekonomski razvoj.

Moramo stvoriti ambijent i uvjete, a prijatelja i zainteresiranih za zajednička investiranja, ulaganja i projekte imamo. Svim našim budućim gradskim vijećnicima, gradonačelniku i upravi želimo staviti do znanja da imaju snažnu potporu općenito, a i kada je u pitanju ekonomija. Mostaru trebaju radna mjesta, osmišljen i održiv ekonomski razvoj, a resor koji pokriva ministar Ćorić može nam biti velika podrška u prvim mjesecima nove administracije, naglasio je Čović.

Dragan Čović

Prokomentirao je, također, i nedavne odluke Vijeća za implementaciju mira.

Mislim da su na tragu onog kontinuiteta njihovog rada, a ono što je meni bitno je da ćemo uskoro imati niz sastanaka s predstavnicima međunarodnih institucija. Naše je da sve inicijative koje radimo budu u interesu triju naroda i svih žitelja Bosne i Hercegovine i da shvatimo da mi moramo donositi odluke, za nas nitko nikada neće donijeti odluke, a pogotovo ne odluke kakvima se mi veselimo, istaknuo je Čović.

(Fena)


15 komentara

 • Budući je blagdansko ozrjačje opipljivo diljem naših kafanama, beauty salonima i tržim centrima, žitelji se već unaprijed zahvaljuju ministru na svim policentričnim nastojanjima u jedincatom ozračju, a ujedno i na svim budućim dobročinstvima. Mi, žitelji, možemo naime, slobodno i sa posebnim osjećajima i drhtajima srca i duše, radosno klicati – veeeseeeljeeee miiiii naaaaaaavješćuuuješ.

 • U kojem matrixu ova dvojica žive, Mostar primjer gospodarskog pustošenja i zaostalosti, koliko je samo velikih poduzeća uništeno otkad presretač rijeka vedri i oblači u Mostaru?

  • Oprosti ali sta to je unisteno a da nije samo propalo? Ako mislis na yugo smece od firmi sto su proizvodile u jugo trzistu onda nemas pojma o ekonomiji

   • Ma baš nijedna od tih yugo firmi kako ih zoveš se nije mogla adaptirati na nova pravila poslovanja, barem u nekom smanjenom obujmu poslovanja? Naravno da je mogla da nije došlo do svekolikog hapanja kako je bilo vidljivo na recentnijem primjeru aluminija. Čak i da se ne slažemo oko toga, bolna je činjenica da privatni gospodarski sektor u Mostaru je jedva postojeći ako uzmemo u obzir veličinu grada i najveći poslodavac koji stvara mnoštvo nepotrebnih radnih mjesta da smjesti stranačke zaslužnike, to je bit ‘mostarske’ ekonomije.

    • Ne, nije jer je falilo kapitala za bolje strojeve i te vrste znanja. Ako oces bas za Aluminij, najjaci je bio za vrijeme stranackog kadra tj. Mije Brajkovica, nakon njega najvise za Bradvice su natankani toliki dugovi da su poslije ljudi mogli samo spasavati zivog mrtvaca.

 • Malo se treba “pravit pametan” više nego što jesi upotrebom stranih riječi. Malo fantazirat , negirati stvarnost i to je to.

 • Lijepo je čuti šta ova dvojica govore. Hoću kazati da dobro zvuči.
  No razum mi govori da su uskoro izbori u Mostaru……pa i iskustvo zadnjih godina mi daje za pravo da pomislim kako ova dvojica u stvari foliraju

 • Što se tiče naše politike Mostar je ovako mogao još dugo funkcionirati To sada prekida međunarodna zajednica i oni će sve postaviti kako su zamislili a nama se može pričati da bi trebalo biti i ovako i onako.

 • Dobro si rekao, mi samo umišljamo da će nas netko nešto pitati,dok oni huškaju naš hrvatski narod da nas podjele i onda riješili BIH. Prvo su lajali kako se Hrvati iz Bosne mrze i kako su prodani. Sad su došli na mržnju zapadne Hercegovine i Mostara pa svađu između Livna i Tomislavgrada pa Ljubuški i Široki. NARODE HRVATSKI KAD ĆETE SE OPAMETITI. Ulaže se u Zapadnu Hercegovinu zato što je obranjiva, homogena hrvatska. Tko od Hrvata želi ulagati u mješavinu bio bi lud a i stranci isto jer očekuju novi rat. Držimo što je hrvatsko odnosno što su granice Herceg Bosne. Nemamo privilegiju svađati se, nemamo privilegiju biti jalni na sve što imaju nešto. Ako ima susjed imati ću i ja nekada. Nekada su neki imali sve do devedesetih a mi Široki puka sirotinja. Možda se opet okrene. Zato zahvaljujte Bogu na svakom radnom mjestu,kakve budalaste priče državna i privatna. Radim u privatnoj već 20 godina, bilo je sto problema ali danas je dobro. Samo se molite a manje budite zavidni. Učite što bolje možete ono za što ima posla. Ne šaljite djecu na fakultete koje treba ukinuti ili ih treba vrlo malo. Dobri zanati su bolji od fakulteta i zarađuju trostruko i imaju posla preko glave. SRETAN BOŽIĆ svim Hrvatima posebno Hrvatske Republike Herceg Bosne.

  • Sretan Hrvatski Božić, i to počevši od velikih hrvata, hrvatina, pa dalje prema onim manjima (koji se trebaju opametiti i moliti za ove velike) a mjereno egzaktnim kriterijima ulaganja u miješano odnosno nemiješano.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.