Gorivo u BiH uskoro ispod psihološke granice od 2 KM po litri

Cijena sirove nafte 23. prosinca na svjetskom tržištu iznosi 55 američkih dolara, a vozači u Federaciji BiH će uskoro ponovno osjetiti pozitivne efekte globalnog pojeftinjenja.

“Benzinske crpke konstantno mijenjaju, odnosno snižavaju cijene dizela i benzina. Cijena goriva se snižava po 5, 10 pa čak i 15 feninga, sve zavisi od benzinske crpke. Možemo reći da trend pojeftinjenja traje već 25 dana”, rekla je za Klix.ba Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

Službena informacija će biti objavljena ubrzo, ali Ministarstvo ima pune ruke posla zbog velikog broja zahtjeva za promjenu cijena.

“Ni fizički ne možemo stići jer puno benzinskih crpki podnosi zahtjeve za smanjenje cijena, a obrasci non-stop stižu. Dakle, snižavanje traje bez prestanka, tj. kako koja crpka podnese zahtjev. Crpke su dužne tri dana prije promjene cijene uputiti obrazac Ministarstvu, znači ako danas dostave obrazac, za tri dana slijedi snižavanje cijena. U posljednjih 10-ak dana zahtjevi dolaze sa svih strana i ‘redaju’ se sve benzinske crpke”, objasnila je Glibo.

Kada je u pitanju simbolično pojeftinjenje goriva na cijenu nižu od 2 konvertibilne marke po litru, Glibo je kazala da se ono uskoro može očekivati.

“Mi ne možemo predviđati kretanje cijena, ali možemo reći da će se cijene nastaviti snižavati. Na nekim obrascima već sada imamo zahtjev za cijene niže od 2 KM”, zaključila je Glibo.

(Klix.ba)3 komentara

      • Evo sada ću se ja praviti fin i konstatirati:
        Nisam nikoga uvrijedio samo sam pitao i ti odmah međede! Pa zapitaj se čovječe gdje ti život ide. Možeš ti podrugljivo odgovoriti i na ovu moju opasku i onda se čuditi kako smo svi pokvareni zavidni ljubomorni itd. Ma mogao bi ti roman napisati, ali džaba je to za tebe, jer na osnovu tvoga odgovora koefcijent inteligencije ti nije veći od broja cipela koje nosiš!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.