Gorbačov: Izgleda da se svijet priprema za rat

Bivši predsjednik Sovjetskoga saveza Mihail Gorbačov napisao je tekst za američki list Time, u kojem upozorava na rastuće tenzije i opasnost od rata širom svijeta.

“Današnji svijet zatrpan je problemima, a oni koji donose odluke i određuju politike čine se zbunjenima i izgubljenima. No, nijedan problem danas nije važniji od militarizacije politike i nove utrke u naoružanju. Zaustavljanje te opasne utrke mora biti naš prvi prioritet”, započinje Gorbačov svoj tekst, piše Index.hr.

“Nalazimo se u opasnoj situaciji. U Europi je sve više vojnika, tenkova i oklopnjaka. Ruske i NATO snage, koje su nekad jedne druge gledale iz udaljenosti, danas su raspoređene vrlo blizu jedni drugima. I dok države u svojim proračunima traže sredstva kako bi ljudima osigurale osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku. Lako se nalazi novac za sofisticirana oružja, čija je destruktivna moć usporediva s onom oružja masovnoga uništenja; za podmornice čija jedna salva može izbrisati cijele kontinente, baš kao i za obrambene raketne sustave koji podrivaju stratešku stabilnost”, piše Gorbačov.

Političari i vojni dužnosnici zvuče sve zlokobnije, a obrambene doktrine su sve opasnije. Komentatori i lica s TV-a pridružuju se takvom diskursu. Sve to izgleda kao da se svijet priprema za rat, upozorava bivši predsjednik SSSR-a.

“Nuklearna prijetnja danas se ponovno čini realnom. Odnosi između velikih sila sve su gori kako godine odmiču, a zagovornici naoružavanja i vojno-industrijski kompleks zadovoljno trljaju ruke. Prevladavajući je stav da se dijalog mora bazirati na borbi protiv terorizma. To je zaista važan i hitan zadatak, ali to nije dovoljno za normalan odnos i moguće partnerstvo među državama”, piše Gorbačov.

Na kraju teksta Gorbačov podsjeća na riječi bivšega američkoga predsjednika Franklina Delana Roosevelta, koji je rekao da je sloboda od straha jedna od glavnih sloboda.

“Danas, teret straha osjećaju milijuni ljudi, a glavni razlozi za to su militarizam, vojni sukobi, utrka u naoružanju te nuklearni Damoklov mač. Rješavanje toga straha znači oslobođenje ljudi. To bi morao postati naš glavni cilj, nakon čega će mnoge druge probleme biti lakše riješiti. Vrijeme odluke je sada”, zaključuje bivši sovjetski predsjednik u tekstu za Time.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: