Google ruši rekorde: Stigla ogromna kazna zbog Androida

Američki tehnološki div suočio se s kaznom Europske unije zbog stvaranja monopola. Od enormne novčane naknade gore su samo sankcije koje će tvrtki biti nametnute.

Google je dobio kaznu od 5 milijardi dolara zbog kršenja antitrustovskih zakona Europske unije.

Bloomberg News piše da je Europska komisija odlučila kazniti Googleovo povezivanje aplikacija za Android.

Komisija smatra da Google zloupotrebljava dominaciju na tržištu s Androidom, spajajući svoju tražilicu i Chromeove aplikacije u operativni sustav, piše Tportal.hr. Google je navodno blokirao proizvođače telefona koji koriste iskrivljenu verziju Androida.

Nova rekordna kazna premašila je kaznu od 2,7 milijardi dolara iz prošle godine koju je Google dobio zbog manipuliranja rezultatima pretraživanja. Tehnološki div sa sjedištem u Americi i dalje odbija prihvatiti tu presudu i spor bi mogao trajati godinama.

Osim Googlea, i Facebook, Intel i Microsoft su se naši na udaru velikih novčanih kazni Europske komisije. Microsoftu je dva puta izrečena novčana kazna, a Apple je EU morao platiti 15,4 milijarde američkih dolara poreza.

Europska komisija istraživala je slučaj Android tijekom proteklih godina nakon što su se suparnici žalili da Google zloupotrebljava svoj tržišni položaj. Tvrtka FairSearch prva je podnijela tužbu protiv Googlea 2013. godine, a u toj su grupi bile tvrtke poput Nokije, Microsofta i Oraclea.

Bivši izvršni direktor tvrtke Microsoft Steve Ballmer nazvao je Google ‘monopolom’ u to vrijeme i onaj kojeg vlasti trebaju kontrolirati. Iako su Google i Microsoft prije nekoliko godina okončali svoje neslaganje oko patenta u sustavu Android, to nije zaustavilo EU da ponovno istraži izvorne optužbe.

Android se odavno smatrao softverom otvorenog koda, ali Google je polako počeo dodavati ključne komponente u svoj softver na platformi Google Play Services te povezane ugovore. Uz takve sporazume o sprečavanju fragmentacije proizvođači ostaju na Googleovoj verziji Androida pa se većina mobilnih uređaja, osim u Kini, isporučuje s Googleovim softverom i uslugama koje se nalaze u paketu.

Iako je novčana kazna značajna, akcije na koje EU može prisiliti Google imat će daleko veći utjecaj na tvrtku i Android. Google bi se sada mogao suočiti s vlastitim ‘Microsoftovom aferom’ i višegodišnjim nadzorom Europske komisije kako bi se osiguralo da više ne pokuša zlouporabiti tržišnu dominaciju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: