Google neće automatski uljepšavati selfije jer to narušava mentalno zdravlje

S novom verzijom aplikacije za kameru na Pixelu 5, Google je isključio automatsko uljepšavanje slefija koje je do sada bilo uključeno kao zadana postavka. Korisnici i dalje mogu to promijeniti i uljepšavati svoje selfije, ali zanimljivo je zašto se Google odlučio na ovakav potez.

U službenom blogu Google je objasnio da tvrtka slijedi nove “people-centered” smjernice, odnosno smjernice usmjerene na ljude, odnosno dobrobit korisnika. Prema tim smjernicama, poželjno je isključiti bilo kakvo manipuliranje fotografija i dati korisniku da on sam uključi takve značajke. Google je tijekom istraživanja pronašao da mnogo aplikacije uljepšavaju fotografije bez znanja korisnika, što loše utječe na mentalno zdravlje korisnika jer iskrivljuje sliku realnosti bez da je to jasno naglašeno.

Tako Google izbjegava termine poput uljepšavanja (beautify), već je koristit neutralne termine poput “photo retouching”, ostavljajući korisniku da sam definira što mu znači “lijepo”. Google je pohvalio Snapchat kod kojeg je zadani način fotografiranja uvijek onaj obični, bez filtera pa je na korisniku da sam postavlja kako fotografije želi urediti, piše mob.hr.

Google se zasigurno bolje osjeća zbog ovog poteza, no pitanje je koliko će ovo zaista utjecati na osjećaje korisnike. Više transparentnosti u svakom slučaju je dobra stvar.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.