Google mape prikazuju masovna grobišta Titovih komunističkih zločina

Na Google mapama sada možete pronaći masovna grobišta Titovih komunističkih zločina.

Grobišta i Križni put

Prikaz lokacija grobišta, logora, zatvora, željezničkih postaja i transportnih puteva izradio je član udruge Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”, Miljenko Klarić a obuhvaćao je logore u Austriji te logore i grobišta u Republici Sloveniji.

U posljednja dva mjeseca ta verzija je nadopunjavana i proširena grobištima i putevima Križnog puta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku dostupne su dvije karte jedna za grobišta i logore u Sloveniji i druga za one u Hrvatskoj i BiH.

Mada važno je napomenuti što se tiće BiH da tu za sada nije obuhvaćen veliki broj masovnih grobišta osobito u Brčkom i diljem Posavine. Tuzla samo u središtu grada (Južni Lager) i svojoj neposrednoj blizini grada ima do sad dokumentiranih 11 masovnih grobišta, Živinice dva masovna grobišta jedno se nalazi unutar paviljona drvo-prerađivačkog poduzeća Konjuh.

Hercegovina takođe još nije obrađena potpuno a osobito Banjaluka i Središnja Bosna. Veliki broj grobišta Muslimana takođe nije još prikazan u Kladnju i Olovu. No u narednom periodu vjerujemo da će biti i ta grobišta prikazana, piše Narod.hr.

Riječ je o prvoj verziji koja će u budućnosti biti nadopunjavana i proširivana.
Slovenija

Svi podaci o grobištima preuzeti su iz knjige „Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobištč 2005-2008“ (Ljubljana, 2009.). Dodatni podaci o pojedinim grobištima (rubrika Fusnota) preuzeti su iz knjige „Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji“ autora Mitje Ferenca i Želimira Kužatka (Zagreb, 2007.).

Koordinate su preuzete s web stranice Nova Slovenska zaveza.

Žrtve, pokopane u navedenim grobištima, ubijane su od svibnja 1945. godine. Grobišta u kojima su pokopane žrtve hrvatske nacionalnosti istaknuta su narančastom oznakom, a grobišta osoba drugih nacionalnost ružičastom oznakom. Slovenski logori i zatvori obilježeni su zelenom, a oni u Austriji žutom oznakom. Transportni putevi u Sloveniji označeni su plavom, a austrijski putevi crvenom bojom. Radi lakšeg snalaženja na ovoj karti preporučamo otvaranje aplikacije u zasebnom prozoru (oznaka u desnom gornjem kutu – Prikaz veće karte).

Tumač oznaka:

Kolona – kategorija (kat.)
1 Jama
2 Protutenkovski rov
3 Kraški ponor
4 Rudarska okna, skloništa
Nep. Nepoznato

Kolona – stupanj pouzdanosti (Pouzd.)
1 Lokacija točno određena – grobište utvrđeno
2 Lokacija točno određena – potrebne istrage
3 Lokacija približna – vjerodostojni/pouzdani izvori
4 Lokacija približna – nevjerodostojni/nepouzdani izvori
5 Ispražnjeno grobište – iznos dokumentiran
6 Ispražnjeno grobište – iznos nije dokumentiran
7 Lokacija nije grobište

Hrvatska i BiH masovna grobišta i ostalo – prikaz:

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Nisu samo partizanski. Vidim jame na karti koje je popularizirao poglavnik i njegov plan tri trecine. BTW karta je puna laznih informacija.

  • Ma sta ti odma poglavnik???Tema je tito! Citaj temu i komentiraj! A kad stave temu” jame za vrime poglavnika” javi se i ja cu!

  • Tema je Tito, a na karti se nalaze i poglavnikove jame npr. najpoznatija Surmanacka jama koja je progutala preko 200 djece. Ako je tema Tito, onda nek stave samo Titine jame.

Komentiraj: